‘Zwarte dag voor de visserij’, helft pulsvisser moet stoppen

advertentie

Foto: NH Nieuws/Jurgen van den Bos

DEN HELDER – De helft van de Nederlandse kottersvloot, 42 schepen, kan tot 1 juli 2021 blijven vissen met de pulstechniek. De andere helft moet ergens dit jaar juist stoppen met hun werkzaamheden. Dat zijn onderhandelaars van de EU-lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie in Straatsburg overeengekomen.

Volgens Maarten Drijver, voorzitter van VisNed, betekent dit dat de laatste pulsvissers die erbij zijn gekomen hun netten aan de wilgen moeten hangen. “En dat zal voor de eersten al vanaf maart of april zijn”, vertelt hij. “We zijn diep teleurgesteld. Het is een zwarte dag voor de visserij én voor de wetenschap, want blijkbaar zijn al die onderzoeken naar de impact op het milieu en zo voor niets geweest.”

De verwachting was vooraf dat er een algeheel verbod zou komen. Voor tientallen vissers uit Noord-Holland zou die uitkomst het einde van het bedrijf betekenen. Zij togen gisteren al in een grote bus naar Den Haag om daar te protesteren.

Minister Schouter (Visserij) sprak daar haar steun uit richting de vissers. Zij kunnen rekenen op geld van het kabinet om op nieuwe technieken over te stappen, mocht dat nodig zijn. “We zullen om de vissers heen blijven staan”, vertelde ze.

Druk zetten 
Ook Drijver is niet van plan om op te geven. “We hebben nog zoveel ideeën om meer te bereiken. We gaan maximaal druk zetten om dit besluit ongedaan te maken. En ik wil niet op de zaken vooruit lopen, maar we hebben een plan klaarliggen om de gedupeerde vissers te helpen. Kijken hoe dat gaat.”

Als uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de methode, waarbij platvis via stroomstootjes het net wordt ingedreven, niet schadelijk is voor het milieu en de vissen,

advertentie