Wielrenster Marit Raaijmakers naar de Giro Rosa

advertentie

Marit Raaijmakers. Foto: aangeleverd

HIPPOLYTUSHOEF – Wielrenster Marit Raaijmakers rijdend voor UCI World Tour Team Parkhotel Valkenburg CT, zal 5 juli aan de start staan van de Giro Rosa in Italië. De Giro Rosa is de vrouwelijk variant van de Giro Italia en tevens de grootste en zwaarste etappe koers voor vrouwen. Tien dagen lang strijden de beste internationale rensters voor de “maglia rosa” (leiderstrui).

Voor Raaijmakers is dit haar eerste Grand Tour. ‘Ik zal met mijn 20 jaar tot de jongste van het veld behoren. Om aan de start te staan van deze koers is al een eer op zich maar zeker op deze leeftijd. De ploeg heeft vertrouwen in mij.’ Dit vertrouwen komt voort uit het voorjaar waar ze werd opgesteld voor de grote koersen. De Ronde van Drenthe, Gent Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen. ‘In deze grote koersen heb ik kunnen laten zien dat ik van meerwaarde ben voor de ploeg. Op belangrijke momenten in de koers en in de finale.’

Valpartij
De goeie vorm van Raaijmakers kon zij helaas niet verder uitbouwen. De week na de Ronde van Vlaanderen stond ze aan de start van de Healthy Ageing Tour op het Duitse eiland Borkum. Na vijf kilometer raakte ze betrokken bij een massale valpartij waar ook Wereld- en Olympisch kampioene Anna van de Breggen bij ten val kwam. ‘Een stukje van dat moment ben ik kwijt. Het enige wat ik nog weet, is dat ik mijn fiets zocht om verder te gaan. Deze was kapot en ik vroeg om mijn reserve fiets van de auto. Terwijl ik daar stond raapte ik mijn zonnebril van de grond die ik tijdens mijn val verloren was. Toen ik deze in mijn helm wilde steken merkte ik dat ik mijn linkerarm niet omhoog kreeg. Toen de adrenaline van het moment weg was kwam de pijn. Ik wist meteen dat het over was. Op het eiland zelf was geen ziekenhuis en voordat we het eiland konden verlaten waren we 6 uur verder. ’s Avonds in het ziekenhuis werd duidelijk dat ik mijn sleutelbeen had gebroken, mijn ribben en oogkas had gekneusd en een hersenschudding had.’

Herstel
En voor wie denkt dat dit weken aan herstel zal kosten heeft dat mis. Vier dagen later lag Marit op de O.K. in Amersfoort bij de ploegarts/chirurg van wielerploeg Jumbo Visma. Tel daar nog vier dagen bij op en ze zat terug op de fiets. ´Mede door de fysiotherapie en sportmassages bij FysioFit en trainingen bij Hippogym, kon ik thuis optimaal werken aan mijn herstel. Het is zo tof om fijne en enthousiaste mensen om je heen te hebben die mee willen werken aan mijn ambitie om een goede profrenster te worden.´ ‘Ik zag er toen overigens nog steeds uit als een vechtersbaas uit een actiefilm. Op mijn hoofd had ik een grote wond en mijn oog was dik en blauw. Op straat en in de supermarkt werd ik meerdere malen raar aangekeken en aangesproken.’

Investeren
Waar ze haar trainingen hervatte bleef ze wel even uit competitie. Een bewuste keus van haar en de ploeg. ‘Een zware valpartij heeft veel effect op je lichaam. Zeker op topniveau word je snel afgerekend als er ook maar een klein dingetje niet goed is.’ Investeren in trainingen zou de focus worden. Op trainingsstage met Team NL naar Toscane in Italië. Om vervolgens de Lotto Thüringen Ladies Tour in Duitsland te rijden met Team NL. Op de eerste dag bewees Raaijmakers weer helemaal terug te zijn. Ze zat mee in de ontsnapping vanaf de start. De kopgroep bleef de hele wedstrijd vooruit en kwam met maar liefst een voorsprong van 7 minuten op het peloton over de meet. Tot halverwege de week kon ze haar klassement bij de eerste tien verdedigen en wist ze zelfs nog op te schuiven naar plek 7. Op dag 4 tijdens de koningenrit moest ze haar klassement laten gaan. Absoluut geen schande maar zo ambitieus als ze is, toch jammer. Bij terugkomst werd er meteen geïnvesteerd in een tweede trainingsperiode in Limburg. ‘Onze ploeg heeft een teamhuis in Heerlen. Vanuit daar heb ik een goed/zwaar trainingsblok kunnen afronden.’

EK baanwielrennen en Europese Spelen
Raaijmakers beschikt niet alleen over talent op de weg. Ook op de baan is ze een gewilde renster. De bondscoach van de baan benaderde Raaijmakers voor het EK baanwielrennen U23 en de Europese Spelen in Minsk. De Europese Spelen is afgeleid van de Olympische Spelen en wordt evenals de Olympische Spelen eens in de vier jaar gehouden. ´Ik zat ineens met een overboekte agenda. Het EK, de Europese Spelen en de Giro Rosa vallen allemaal in een tijdsbestek van 2,5 week tijd. Ik stond voor een grote keuze die ik zelf in goed overleg met TeamNL en de ploeg heb kunnen maken. De Giro is voor mij iets heel belangrijks, bijna heilig. Ik heb er altijd van gedroomd om hier te mogen rijden. De keuze was voor mij niet heel moeilijk. Ook aangezien het een enorme investering is voor mij als renster. Ervaring maar ook hardheid. De Giro is namelijk niet voor watjes

De focus ligt nu op de laatste voorbereidingen. Over 1,5 week zal Raaijmakers met haar ploeg afreizen naar Italië.

advertentie