Wie niet sterk is moet slim zijn

advertentie

DEN OEVER – Donderdag morgen omstreeks 5:45 ging de pieper voor de bemanning van KNRM Station Den Oever voor een kotter welke op de Waddenzee vlak voor de haven aan de grond was gelopen. Het bleek om de SC35 Jacob Senior te gaan, welke met een diepgang van 4,4 meter bij hoogwater nog binnen de vaargeul aan de grond stond.

Het schip kon de kop nog wel heen en weer bewegen met behulp van de boegschroef, maar gezien de grootte van het schip (24m) t.o.v. de Johanna Maria was de verwachting dat de Station Den Oever weinig uit kon halen. Daarom is na een korte sleeppoging assistentie van Den Helder gevraagd. In de tussentijd is de Johanna Maria rondjes om de kotter gevaren om de diepte in de omgeving te pijlen.

Hieruit bleek dat naast het vaarwater, buiten de boeienlijn, meer water stond. Hierop heeft de Johanna Maria nogmaals de sleepverbinding vastgemaakt en heeft het schip de vaargeul uit getrokken richting dieper water. De SC35 kwam los en kon de weg vervolgen, hierop kon de Joke Dijkstra van station Den Helder retour. De Johanna Maria heeft het eerste stuk nog even vooruit gevaren om de diepte te pijlen voor de SC35.  

Foto Rudolf Ernens/KNRM Den Oever

advertentie