Wereldkampioenschap Schapendrijven

advertentie

OPMEER – Voor het eerst in de geschiedenis is Nederland het gastland voor het WK Schapendrijven. Na Schotland, Wales, Engeland of Ierland heeft Nederland dit jaar de eer om de vijfde editie te organiseren.

Van 12 t/m 16 juli 2017 staat de West-Friese gemeente Opmeer in het teken van deze unieke sport. In totaal zullen er 243 deelnemers uit 30 landen meedoen in Opmeer.

De International Sheep Dog Society (ISDS) heeft tot op heden vijfmaal wereldkampioenschappen gehouden, waar deelnemers van over de hele wereld, nadat zij zich in hun eigen land hebben gekwalificeerd, de kans krijgen om met hun herdershonden aan de kampioenschappen mee te doen. Deze World Trials worden eens per drie jaar gehouden.

De eerste werd in 2002 in Bala, Wales gehouden; de tweede in 2005 in het Ierse Tullamore; de derde in Llandeilo, Wales in 2008; en de vierde in het Engelse Lowther. De laatste editie was in 2014 in het Schotse Tain. Dit jaar vindt het wereldkampioenschap dus voor het eerst op het vasteland van Europa plaats.

Meer dan schapendrijven alleen.
Noord-Hollander Erik Groot, zelf een internationaal bekende schapendrijver, heeft hiermee een uniek evenement naar ons land weten te halen. Hij wil van dit WK een onvergetelijke gebeurtenis maken waarin het WIJ-gevoel centraal staat en iedereen, jong en oud, deelgenoot kan zijn.

We hebben het hier dan ook over een bijzondere sport aldus organisator Erik Groot: “Het teamwork, wederzijds respect, blindelings vertrouwen, subtiliteit zijn van ongekend belang bij het schapendrijven. Het is opperste concentratie en een samensmelting met de natuur. Als het klopt, vorm ik één geheel met mijn hond en de schapen. Meer is er dan niet.”

Naast het WK Schapendrijven staan de deuren van de gemeente Opmeer open voor deelnemers, geïnteresseerden en publiek met diverse leuke activiteiten voor jong en oud. Zo zijn er muziekoptredens van o.a. Henny Huisman, Booming Piano’s en Hans Laduc, een vrijmarkt en een galadiner.

 

advertentie