Wedstrijd vergroening schoolpleinen

advertentie

NOORD-HOLLAND – Niet alleen tuinen maar ook schoolpleinen zijn gebaat bij een groene en watervriendelijke inrichting. Daarom organiseert HHNK dit jaar een wedstrijd voor de vergroening van schoolpleinen. Een groen schoolplein betekent meer frisse lucht, meer schaduw in hete zomers en een betere afwatering, zodat het plein niet vol water komt te staan. En zo’n plein is natuurlijk ook goed voor insecten, vlinders en vogels. Een groen schoolplein is leuk, leerzaam, duurzaam en klimaatbestendig. Elke basisschool in Hollands Noorderkwartier (Noord-Holland boven het Noordzeekanaal) kan aan de wedstrijd meedoen.

Bedenk samen met de kinderen hoe het nieuwe plein eruit moet komen te zien. Voorzie het grijze plein van groene (zand, gras, struiken, bomen) en blauwe elementen (water).

Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

  • een moestuin met waterpomp, een vlindertuin, een bloementuin;
  • wilgenhutten, boomstronken, een schelpenpad, houtsnippers, waterdoorlatende stenen;
  • speelplekken om regenwater op te vangen en wadi’s;
  • een waterpartij of -stelsel.

Nog een tip: combineer de aanleg van een groen schoolplein met (gast)lessen over water en waterbeheer, zoals het Waterheldenavontuur.

Lever uiterlijk 16 juni een schets in, een motivatie waarom juist jouw school voor een bijdrage in aanmerking zou moeten komen en een totaaloverzicht van de kosten.

En leg het nieuwe plein samen met de kinderen aan.

En dan?

De vakjury wijst uiterlijk eind juni drie winnende scholen aan: één school in landelijk gebied en twee scholen in stedelijk gebied. Voor elk van de winnende scholen is een maximale bijdrage beschikbaar van 20% van de kosten, tot een maximum van € 10.000 per school (inclusief btw).

Belangrijk is dat het ‘groene’ schoolplein van de winnende scholen (grotendeels) vóór 1 januari 2020 (grotendeels) gerealiseerd moet zijn.

Het vergroende schoolplein kan desgewenst worden geopend door een bestuurder van het hoogheemraadschap. HHNK financiert en plaatst een informatiebord over het groene schoolplein.

De winnende scholen verlenen medewerking aan communicatie-uitingen van HHNK over de wedstrijd, in kranten en op social media.

Als scholen zelf acties (zoals een sponsorloop) organiseren om de financiering rond te krijgen wordt vermelding van HHNK als sponsor op prijs gesteld.

advertentie