Vliegtuigbom uit Tweede Wereldoorlog opgeblazen

advertentie

Foto: NH Nieuws

WIERINGERWERF – Jos Rodenburg heeft vanmiddag door op “de knop” te drukken, een oude vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog vernietigd. De bom werd in mei gevonden diep in het land van zijn vader. Om 13.40 uur klonk een harde knal en werd de 77 jaar oude bom opgeblazen.

“Ik heb gevraagd wie er op de knop ging drukken.”, vertelt Jos. “En zo heb ik mezelf een beetje uitgenodigd.” Vanwege de veiligheid was er een cirkel van 160 meter rond de bom vrijgemaakt. Ook Jos stond dus op flinke afstand maar nog altijd veel dichterbij dan het andere publiek. “Ik was wel een beetje zenuwachtig. De draden liggen aan je voeten met een ontstekingskastje en dan is het een kwestie van op het knopje drukken.”

Herinnering
Voor Mark Hakvoort van het Historisch Genootschap Wieringermeer is het vooral belangrijk dat de mannen van de bommenwerper niet vergeten worden. Zij gaven het uiterste offer. “De ontploffing was spectaculair. Alle veiligheidsmaatregelen zijn genomen, daardoor was de zuil misschien niet zo hoog maar dit is de beste manier waarop het gedaan kan worden. Dit is onderdeel van onze geschiedenis en zo wordt de bemanning toch weer even onder de aandacht gebracht.”

Vanaf een afstandje keken buren en ook vader Rodenburg toe hoe de bom werd opgeblazen. Een aardige knal en daarna een hoop zand de lucht in. Zoon Jos stond dus een stuk dichterbij: “Het ging best door mijn lijf heen ja. Dat was een behoorlijke dreun.”

Een video reportage van mediapartner NH Nieuws deze is gemaakt door Matthijs Gemmink

Foto en video NH Nieuws Mathijs Gemmink

Noordkop Nieuws video verslag & reportages

advertentie