Visserslatijn’ van “stuurlui aan de wal”

advertentie

Web-banner-BBHK-728x90px

Den Oever – Op de haven van Den Oever zijn ze niet erg blij met de in hun ogen feitelijke onwaarheden die worden verteld door een NGO (niet-gouvernementele organisatie).

“In dit geval gaat het om de bijvangstwijzer die door een ngo naar buiten is gebracht. De vis van de bijvangstwijzer is al sinds jaar en dag te koop op de ZeeVerse Vismarkt. Sommige noemen het bijvangst, andere liever meevangst maar bij ons is het gewoon vis! Superlekkere vis van een uitstekende kwaliteit.

Deze NGO stelt dat er vis overboord gegooid wordt omdat ze niet interessant zouden zijn maar daar is geen sprake van! Alleen de hele kleine vis, ook wel ondermaats genoemd,  wordt teruggegeven aan de zee. Dat is vis die niet verkocht mag worden. Daar zijn regels voor. Zodat kunnen ze doorgroeien, zich zelf voortplanten en ervoor zorgen dat het visbestand op een uitstekend niveau blijft.

Een gedeelte van de vis die teruggegeven wordt aan de zee overleeft het niet. Daar zijn meerdere oorzaken voor en soms minder dramatisch dan wel eens verteld wordt. Kleine visjes zijn namelijk ook interessant voor de andere vissoorten, zeehonden, bruinvissen en andere zeezoogdieren maar ook de vogels zijn gek van visjes die aan de oppervlakte zwemmen! En zo regelt de natuur het zelf! Het heet daarom ook ‘natuurlijke sterfte’.

Wat zijn dan die vissoorten die volgens “de kenners” niet interessant zouden zijn? Het zal u verbazen want het zijn vissoorten die u gewoon bij ons op het ijs kunt vinden.  Wat dacht u van Schar, Tongschar, Wijting, Witjes, Zwarte Poon, Harder, Schelvis en Steenbolk!

We zijn absoluut blij dat er meer aandacht komt voor deze vissoorten. Maar het is erg wrang voor de visser en ontzettend kort door de bocht om maar simpelweg en onterecht te zeggen dat de vissers deze soorten altijd maar overboord zouden hebben gegooid omdat ze economisch gezien niet interessant zouden zijn geweest. Dat is nou echt ‘visserslatijn’ van “stuurlui aan de wal”.

Elke zaterdagmorgen is er de ZeeVerse Vismarkt in de afslag van Den Oever.

advertentie