Vissers maken zich zorgen om containers in zee: ‘Eentje in je net en je bent de lul’

advertentie

Foto: NH Nieuws

DEN OEVER – Vissers van Den Oever, Den Helder en Texel maken zich zorgen om de achtergebleven containers in de zee. De kans is groot dat tijdens het vissen de netten achter een gezonken container blijven hangen. “Levensgevaarlijk. We kunnen zo mee naar de bodem gaan,” zegt garnalenvisser Ricardo de Vries uit Den Oever.

Tot nu toe zijn er nog geen vissers in de problemen gekomen door de 270 containers die bij Terschelling en Borkum in zee terecht zijn gekomen. Garnalenvisser Mike Bakker zag behalve een hoop piepschuim en speelgoed wel zo’n dertig flatscreen-televisies drijven en hij heeft er een opvist. “Heb je niets aan. Allemaal troep die je vangst en je netten stuk maken.”

Er zijn meer zorgen om volgende week als het weer wat slechter wordt en er meer beweging komt in zee. “Er drijven overal containers. Als er eenmaal een in je net komt, kun je zomaar naar de bodem gaan,” vertelt garnalenvisser Ricardo de Vries.

Giftige stoffen
En dan zijn er nog de containers met giftige stoffen. “Als die openbreken en dat spul komt in de garnalen. Dat gaat natuurlijk niet.  We zijn allemaal de dupe van dat gezeik. Niet vissen is geen optie, maar misschien gaan we de Waddenzee op.”

advertentie