Verschillende wandelingen in Den Helder

advertentie

Grafelijkheidsduinen in avondlicht. Foto: Jan Zijp

DEN HELDER – Landschap Noord Holland heeft twee mooie wandelingen uitgezet; midzomernachtswandeling Sint Janstocht in de Noordduinen en zwerftocht langs zee, duinen en polder.

Midzomernachtswandeling
Op de avond van Sint Jan kwamen vroeger buurtgenoten bij elkaar en maakten met zijn allen een groot vuur. Sint Jan wordt gezien als het begin van een nieuwe periode in het jaar. Ook de natuur verandert: ‘Met Sint Jan draait het blad zich om’ is een gezegde.

Om deze overgangsperiode in de natuur te vieren organiseert Landschap Noord-Holland op zaterdag 22 juni van 23.30 tot 01.00 uur een midzomernacht wandeling in de Noordduinen. Je zult ontdekken dat de duinen ’s nachts eigenlijk pas tot leven komen. Vleermuizen maken jacht op insecten zoals nachtvlinders. Een uil vliegt mogelijk stilletjes voorbij, je zult hem pas zien in het schijnsel van de zaklamp of herkennen aan zijn geluid.

De duinen zijn ook een goede plek om de sterrenhemel te bewonderen. Hoe minder lichtvervuiling, hoe meer je kunt zien.  Kortom…laat je terugvoeren in de tijd en geniet van deze bijzondere nachtwandeling!
Tijdens deze wandeling is ook een Duitstalige gids aanwezig.

Wanneer: zaterdag 22 juni 2019 van 23:30 tot 01:00 uur
Vertrekpunt: Parkeerplaats steakhouse Duinoord, Jan Verfailleweg 622, 1783 BW Den Helder.
Reserveren: www.gaatumee.nl
Graag reserveren, maar ter plekke aansluiten kan ook.

Zwerftocht langs zee, duinen en polder
Ontsnap even aan de drukte van alle dag en geniet van wat Den Helder in juni te bieden heeft.  Onder leiding van twee gidsen van Landschap Noord-Holland wandel je op donderdag 20 juni van 9.30 tot 12.00 uur door het bosgedeelte van Mariëndal en later ook het poldergedeelte van dit afwisselende natuurgebied. In deze tijd van het jaar bloeit hier verrassend veel zoals orchissen en de grote gele ratelaar.

Via Duinoord verlaat je dit deel van Mariëndal en daal je af de Donkere duinen in. Hier zijn nog enkele loopgraven te vinden en een watervang uit de tijd dat hier nog drinkwater werd gewonnen. Bij goed weer is het er ook heel vlinderrijk!  Tot slot voert de wandeling via het duin naar het strand en de zee om vervolgens weer terug te wandelen naar het startpunt. Ga je mee?

Wanneer: donderdag 20 juni 2019 van 9:30 tot 12:00 uur
Vertrekpunt: Parkeerplaats Donkere Duinen, De Helderse Vallei 9-11, 1783 DA Den Helder.
Reserveren: www.gaatumee.nl
Graag reserveren, maar ter plekke aansluiten kan ook.

Rietorchis. Foto: Henk van Bruggen

advertentie