Verleiding in de Michaëlskerk

advertentie

Oosterland- Hoe komt het toch dat we ons veelvuldig laten verleiden? En, is dat eigenlijk wel zo slecht als sommige geleerden ons willen willen voorspiegelen? Daarover gaat het zondag 21 augustus in de Michaëlskerk van Oosterland om 10.30 uur.

Verleiding is van alle tijden. Wie een blik werpt in de geschiedenisboeken of de bijbel, komt tal van voorbeelden tegen van ‘jezelf laten gaan’. Sterker nog: in het scheppingsverhaal is het Eva die haar handen niet van de appel kon afhouden, óndanks dat ervoor gewaarschuwd was het niet te doen. Zit ‘verleiden’ in de genen van de mens, als zelfs de eerste mensen op aarde zich al lieten gaan?

Maandenlang heeft een gemêleerde werkgroep zich beziggehouden met ‘verleiding’, een thema dat met de Flora- en Visserijdagen natuurlijk goed van pas komt. De werkgroep stond er versteld van hoe vaak je wel niet verleid wordt: op internet, door een goed uitgedachte reclame of gewoon op straat. Oude verhalen vol wijsheden werden afgestoft, maar de nadruk is ook gelegd op onze eigen verleidingen – en dat levert verrassende inzichten op.

In de oecumenische viering voor grote en kleine mensenkinderen wordt op komische wijze getoond hoe de jongsten onder ons worden geconfronteerd met verleidingen en ervaren de kunst hoe daar mee om te gaan. De ‘verboden vrucht’ waaraan Eva in het bijbelverhaal niet mocht zitten, is voor de gelegenheid omgetoverd in een roze koek. De toneelstukken, teksten en gedichten -vaak met de nodige humor daarin- worden afgewisseld met bijpassende liederen, uitgevoerd door solisten, Museumkoor en kindercantorij onder leiding van Marco Mosk. Tussen de liederen zit ook een tekst die door leden van de werkgroep is gemaakt. De aanwezigen kunnen nadien met een opgewekt gevoel het feestgedruis rond de Oeverse haven tegemoet treden, zo is de verwachting.

De viering is tot stand gekomen met wijlen Kees Klein, die een belangrijk deel van de inspiratie leverde. Verder is de werkgroep begeleid door Karen Hagg, die de groep van de nodige theologische kennis voorzag. Het orgel wordt bespeeld door Dries Post. De viering begint om 10.30 uur, om 10.15 worden de liederen geoefend met de kerkgangers. Na afloop is er koffie, thee, voor de kinderen limonade en voldoende gelegenheid tot napraten.

 

advertentie