Van poep en plas naar schoon water en biogas

advertentie

NOORD-HOLLAND – Noord-Hollanders, van het Noordzeekanaal tot en met Texel, produceren samen ongeveer 100.000.000 m3 afvalwater per jaar. Dat is ruim 464 keer het AFAS-stadion vol met water!

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) zorgt ervoor dat dit water allemaal gezuiverd wordt. Bovendien winnen we er grondstoffen uit. Nieuwsgierig hoe we dit doen? Ontdek dit alles zaterdag 22 juni tussen 10.00 en 16.00 uur bij onze rioolwaterzuivering in Warmenhuizen.

Het hoogheemraadschap opent de poorten van de rioolwaterzuivering Geestmerambacht en nodigt iedereen van harte uit om een kijkje te nemen. Voor jong en oud is er van alles te zien en te beleven. Neem plaats op de poepdoos bij de toiletdames: wat mag er nou echt niet in het riool? Ontdek op het terrein hoe we bacteriën voor ons laten werken om vies water schoon te maken. Bekijk deze hardwerkende beestjes onder een microscoop. Vraag onze medewerkers het hemd van hun lijf, waarom werken zij eigenlijk op een zuivering? Ook benieuwd naar het leven in de sloot? Er is een aquarium met vissen uit de omgeving en Gemeente Heerhugowaard is deze dag aanwezig.

Biodiversiteit
Wat heeft een zuivering met biodiversiteit te maken? Bij het hoogheemraadschap alles. Grote biodiversiteit is essentieel voor het welzijn van mensen. Omdat de biodiversiteit onder druk staat experimenteren wij op het rwzi-terrein Geestmerambacht met een natuurvriendelijk ingerichte oeverhoek. Onze grasvelden zijn ingezaaid met bloemrijke zaadmengsels, we hebben bijenkasten geplaatst en er is een paddenpoel.

Klimaatneutraal
In 2025 wil HHNK klimaatneutraal zijn. Dit betekent dat het hoogheemraadschap de groene energie volledig zelf opwekt en geen CO2-uitstoot heeft. Daarvoor leggen we zonneweides aan en winnen we restwarmte terug in het zuiveringsproces. Bij zuivering Geestmerambacht zijn er 2000 zonnepanelen geplaatst.

Energie en grondstoffen
Het afvalwater zien we tegenwoordig ook als een bron van nuttige grondstoffen, duurzame energie en schoon water. Zo wint HHNK fosfaat en cellulose terug en ook energie in de vorm van warmte, elektriciteit en biogas. Zo winnen wij wat van waarde is terug uit uw afvalwater!

Kom ook naar de open dag op zaterdag 22 juni (10.00 – 16.00 uur) en zie, ontdek en ruik het allemaal. Locatie: rioolwaterzuivering Geestmerambacht, Huiskebuurtweg 9 in Warmenhuizen. Er is voldoende parkeergelegenheid en uiteraard de mogelijkheid tot toiletbezoek. Tot dan!

advertentie