Uienoogst valt tegen door droogte

advertentie

ANNA PAULOWNA – De lange, droge en hete zomer heeft in de Noordkop voor een slechte uienoogst gezorgd. Meerdere uientelers bevestigen aan onze nieuwspartner NH Nieuws dat de opbrengst dit jaar tot twintig procent lager ligt dan vorig jaar. Landelijk ligt dat percentage zelfs nog iets hoger.

Uienteler Simon Wilms uit Anna Paulowna kan er over meepraten. “Het verschilt per stuk land, maar het is wel tien tot twintig procent minder. Maar als ik het landelijk bekijk – waar het bij sommige telers wel vijftig procent was – dan zeg ik voorzichtig dat wij er nog redelijk vanaf komen. Al zijn er altijd verschillen per bedrijf.”

Volgens de teler hebben uien veel vocht nodig. Door de droogte zijn er minder. Maar de uien die zijn geoogst, zijn ook nog kleiner en minder lang houdbaar.

Wilms zegt dat bij hem de kosten met duizend euro per hectare zijn gestegen, vooral omdat het land vaker moest worden beregend. “Maar de prijs is ook heel hoog op dit moment. Dus dat compenseert de hoge kosten. Maar als je als teler niks te verkopen hebt, heb je dus ook niks aan een hoge prijs.”

Prijs nu drie keer zo hoog
Hoezeer de prijs is gestegen blijkt wel uit een anekdote van de teler uit Anna Paulowna. “Vorig jaar was de prijs zo laag dat ik al een hele vracht in het voorseizoen had verkocht. Dat was voor 11,5 cent per kilo. Nu zou ik daar 30, 35 cent voor krijgen. Ik kan mezelf wel voor de kop slaan.”

Toch blijft Wilms positief: “In Zeeland is het veel erger. Dus dan moeten wij niet mopperen, al zijn er ook hier in de regio probleemgevallen. Verhoudingsgewijs is het in de kop van Noord-Holland iets minder pessimistisch.”

advertentie