Teken ook hier in het bos

advertentie

HOLLANDS KROON – Men wordt er al voor gewaarschuwd. Beestjes die je bijna niet kunt zien, maar bij aanraking kunnen ze een mensenleven totaal overhoop gooien.

Een teek is een spinachtig insect die vooral in bossen, struiken, gras, duinen, heide en parken leeft. Het kleine zwart-bruine dier kan niet springen of vliegen. Ze kruipen of klimmen op mensen en dieren, zogenaamde gastheren.

Op Tekenradar kun je zien waar meldingen zijn geweest van tekenbeten. Ook in de kop van Noord Holland is de eerste melding binnen. Om precies te zijn in het Robbenoordbos.

Een duidelijk kenmerk van een teek is dat er geen scheiding tussen kopborststuk en achterlijf bestaat. De teek heeft net als andere spinachtigen acht poten. Tot de eerste vervelling hebben de larven zes poten. De poten zijn vergeleken met andere spinachtigen klein. De kop van de teek is zeer klein en nauwelijks zichtbaar en heeft verschillende monddelen. De zuigsnuit doet denken aan een tong en bestaat uit een met weerhaken getand steekorgaan.

Teken kunnen het hele jaar actief zijn mits de temperatuur hoog genoeg is. Als je op een plek bent geweest waar teken kunnen voorkomen is het belangrijk om je huid en kleding goed te controleren. Uiteraard ook dat van je kinderen.

advertentie