Stoomspektakel in Medemblik

advertentie

Web-banner-BBHK-728x90px

MEDEMBLIK – Als u dit Pinksterweekend er op uit wilt trekken, per auto of fiets, breng dan eens een bezoek aan het Nederlands Stoommachinemuseum Medemblik. Het museum is gevestigd in het oude stoomgemaal de Vier Noorder Koggen aan de Oosterdijk 4.

U kunt ons zelfs per boot bereiken. Tegenover het museum ligt in het IJsselmeer onze haven met aanlegsteiger, waar u gratis gebruik van kunt maken.                                                                                                                   

Het hele weekend is het binnen en buiten weer een groot stoomspektakel, alles wat draaien kan draait! De Grote Lancashire ketel is opgestookt om de machines in het museum van stoom te voorzien. De stoommachines staan te sissen en te puffen, je ruikt de olie, je voelt de warmte. De pompinstallatie van het stoomgemaal is nog altijd intact en kan in uitzonderlijke situaties ingezet worden om de polders te bemalen. Onze rondleiders vertellen u er graag over.                                                                         

Buiten, in de machinetuin, is de stoomzaagmachine weer gereed om grote boomstammen tot planken te zagen, een spectaculair gezicht. De stoomhijsmachine Boele 9 hijst de boomstammen bovenop de zaagmachine. Leuk detail: Lee Towers, de bekende zanger, heeft in zijn jonge jaren nog aan deze hijsmachine in de Rotterdamse haven gewerkt.

Verder is de stenenbreker onder stoom, rijdt de grote wals puffend in het rond. In de binnenhaven van het museum ligt De Vooruit onder stoom, de enige nog werkende kolengestookte emmerbaggermolen. Toen de baggermolen in 2005 in het bezit van het museum kwam, was hij rijp voor de schroothoop. Na jarenlange inzet van vrijwilligers ligt de baggermolen nu weer te pronken in oude glorie, klaar voor volgende baggerklus! Neem een kijkje in het authentieke interieur en zie hoe de bemanning vroeger leefde en werkte.

In het kinderlab staan de stoommachientjes klaar om kinderen zelf de kracht van water en vuur te laten ontdekken. Ze mogen ook de stoker een handje helpen. Kortom, een bezoek aan het Stoommachinemuseum is leuk voor jong en oud. Adres: Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik. In het Bezoekerscentrum wordt de geschiedenis van de Industriële Revolutie via beeldschermen verteld. Er is een mooi terras voor een drankje en een hapje.  Gratis parkeren.                       

Openingstijden Pinksterweekend: zaterdag t/m maandag 10.00 uur tot 17.00 uur Info: www.stoommachinemuseum.nl

advertentie