Steeds meer robots op de boerderij

advertentie

Foto: NH Nieuws / Marc Ruyg

WIERINGERWAARD – Mestschuivers, voerrobot, melkmachines en GPS-koeien. De opmars van electronica op het boerenbedrijf is niet te stuiten. Het neemt boeren, zoals Stephen Bos, veel werk uit handen waardoor het mogelijk blijft om een boterham te verdienen.

De Provincie Noord-Holland helpt jonge boeren om te blijven investeren in modernisering van hun bedrijf. Met subsidies wordt het voor de nieuwe generatie mogelijk om moderne technieken toe te passen op hun eigen bedrijf. De belangstelling voor de regeling is groot zodat het subsidiebedrag is verdubbeld tot bijna 1,1 miljoen euro.

Optimaliseren
Stephen Bos uit Wieringerwaard heeft samen met zijn broer en vader een melkveebedrijf in Wieringerwaard. Met 170 melkkoeien, 50 fokschapen en 60 stuks jongvee is het een flink bedrijf en daarnaast hebben ze ook nog een loonbedrijf. “Met een voer- en een mestrobot ben ik minder tijd kwijt in de koeienstal. We blijven bezig om het hele proces te optimaliseren”, aldus de jonge boer.

Toekomst
“Straks krijgen de koeien GPS, en dan kunnen we op afstand zorgen dat ze op het juiste stuk land grazen”, zo vat Stephen de toekomst samen. De mestrobot zorgt voor een schonere stal en schonere koeien wat de melkproductie en dierenwelzijn ten goede komt en door de voerrobot hebben de koeien de hele dag het juiste voer.

Duurzaam
Een oude stal wordt vernieuwd en krijgt zonnepanelen op het dak zodat de boerderij straks kan voorzien in zijn eigen stroombehoefte. “zo worden we weer een stukje duurzamer”, lacht Stephen Bos. De investering van zo’n 80.000 euro is mede mogelijk door een bijdrage van de provincie. “Ik ben steeds meer ICT-er in plaats van boer, maar het is goed voor het bedrijf”.

Jaap Bond, gedeputeerde Economie en Landbouw, is blij met de grote belangstelling. “Ik vind het geweldig dat er zoveel jonge boeren zijn die naar een meer duurzame bedrijfsvoering willen. Door de subsidie nu te verhogen kunnen alle aanvragers direct investeren in duurzame maatregelen.”

advertentie