Stakende leerkrachten schoffelen en snoeien in de speeltuin (video)

advertentie

Foto: NH Nieuws/Jurgen van den Bos

HIPPOLYTUSHOEF – Leerkrachten van basisschool De Kei en de H. Henricusschool in Hippolytushoef staken vandaag, maar stil zitten is er niet bij. Tijdens de landelijk actiedag zijn de juffen en meesters aan het harken, snoeien en schoffelen in de speeltuin. “Het helpt echt even om alle frustratie kwijt te raken.”

De landelijke stakingsdag van de leerkrachten valt toevallig samen met de actie NLdoet. Daarom staan de leerkrachten van De Kei al vroeg aan de poort van de speeltuin in de Helderse Buurt van Hippolytushoef. “Het harken en schrapen staat inderdaad symbolisch voor het lerarentekort en de beloning die we krijgen,” grapt Rogier van Dijk van De Kei aan onze mediapartner NH Nieuws.

“Ze moeten eigenlijk voor de klas staan, maar ik ben blij met een paar extra handen,” vertelt Björn Ham van de speeltuin. Ham merkt ook dat zijn kinderen regelmatig vrij zijn als er op school geen vervanging gevonden kan worden bij uitval van een leerkracht. “Ik hoop dat ze in Den Haag eindelijk wakker geschud worden.”

Vaker thuis
Terwijl de leerkrachten staken, kunnen kinderen lekker sporten in sporthal Wieringen. “We zijn inderdaad wel vaak thuis,” vertelt een van de kinderen. “Jammer, want als je niet op school zit kun je later niet werken.” Maandag mogen ze weer. “Zet ‘em op juffen en meester,” roepen ze om hun leerkrachten een hart onder de riem te steken.

Slapeloze nachten
Het tekort aan leerkrachten doet pijn, vertelt juf Tine Gorter. Zij hoopt met pensioen te kunnen: “Ik heb dit niet eerder meegemaak. Soms slaap ik er niet van. Ik merk ook aan mijn kleinkinderen dat zij er last van hebben als er steeds andere leerkrachten voor de klas staan. Ik vraag me af hoe het verder moet.”

Of maandag alles anders zal zijn? “Ik vrees van niet,” zegt Rogier van Dijk. “Ik ben bang dat er heel wat tijd overheen gaat. De politiek zal zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en tot die tijd zullen leerkrachten creatieve oplossing proberen te vinden.”

Een bijdrage van mediapartner NH Nieuws met een reportage van Jurgen van den Bos

advertentie