RSG scholieren starten opleiding tot jongerenrechter

advertentie

WIERINGERWERF – Kleine diefstallen op school, cyberpesten en vechtpartijen: scholieren van scholengemeenschap Wiringherlant in Wieringerwerf gaan er voortaan zelf recht over spreken. Op woensdag 10 oktober zijn zestien jongeren gestart met de opleiding tot jongerenrechter. “We willen de school nog veiliger maken.”

Arjan van Deutekom, docent maatschappijleer van scholengemeenschap Wiringherlant is heel enthousiast over de proef. “We starten vandaag met een bezoek aan het politiebureau in Wieringerwerf, om ook te ervaren hoe het contact met school is. De uitdaging voor school is dat we leerlingen aanspreken op hun verantwoordelijkheid en dat ze daar ook wat mee kunnen doen.”

Hollands Kroon is naast Amsterdam de tweede gemeente in Nederland die het rechtspreken aan jongeren overlaat. De jongerenrechtbank staat onder toezicht van de gemeente, justitie, de politie en de rechtbank. “Het gaat beslist niet om straffen”, verzekert Eymert van Manen van de stichting Jongerenrechtbank Nederland.

Lees ook: Jeugdrechtbank op RSG Wiringherlant

Toekomstige verdachte scholieren doen op vrijwillige basis mee aan hun rechtszaak en met toestemming van de ouders. Van Deutekom: “Het gaat ons niet om het straffen, maar om conflicten op school op te kunnen te lossen. We denken dat het in veel gevallen beter werkt dan de gang naar de rechter.”

Aan de slag
De jongeren krijgen de komende maanden zes opleidingsdagen en moeten op 19 december een proefzitting houden bij de rechtbank in Alkmaar. Daarna zal een rechter de jongeren officieel beëdigen en kunnen ze op school aan de slag.

advertentie