COLUMN: Rijkswaterstaat is geen Staatsbosbeheer.

advertentie

We hebben natuur. Een bos, dat niet voor recreatie toegankelijk is. Dat bos is eigendom van Rijkswaterstaat. U voelt al nattigheid? Dat is volkomen terecht. In de categorie “dat kan niet waar zijn”, hebben zij het volgende plan bedacht: laten we de natuur verwijderen om iets duurzaams voor de natuur te doen. Bomen kappen om zonnepanelen te plaatsen. Klinkt alsof uw stukjesschrijver te diep in het glaasje heeft gekeken, en in beschonken toestand zijn fantasie de vrije loop liet. Toch is dit precies wat Rijkswaterstaat u wil laten geloven.

De grote gekte begon toen men van de Afsluitdijk een attractie wilde maken. Miljoenen mensen maken gebruik van de dijk, en sommigen komen er naar kijken. Je rijdt over de dijk, stopt bij het monument, kijkt even over de dijk heen, gaat plassen en rijdt weer verder. Als je een positieve bril opzet, is het een prachtig voorbeeld van de Hollandse strijd tegen het water. Als je een wat minder positieve bril opzet, is het een snelweg waar je maar aan één kant uitzicht hebt. En nog een tamelijk saai uitzicht ook.
Hoogste tijd om de Dijk op te leuken. We vragen gewoon een hele goede ontwerper om er iets moois van te maken. Daan Roosegaarde werd ervoor benaderd. Prima plan, en wat ik ervan gezien heb is prachtig. Ere wie ere toekomt. Goed gedaan Rijkswaterstaat. U ziet, ik ben niet te beroerd om ook eens een compliment uit te delen.

Terug naar de groene gedachte want daar gaat het fout. Het is in deze tijd niet voldoende als iets functioneel is (ik sla de falende bruggen bewust over, u zou kunnen denken dat ik een mopperkont ben) en mooi, het moet namelijk ook nog duurzaam zijn.
De aanloop naar de Afsluitdijk over de A7 is nu ronduit mooi in mijn beleving. Stukje polder voorbij Wieringerwerf, daarna bos en daarna het wonder van de Nederlandse weg- en waterbouw: de dijk zelf. Prima, niets meer aan doen, zou je zeggen. Ja, wij wel, maar Rijkswaterstaat niet.

Weet je wat, we hakken drie tot vier hectare bos om, en we zetten er zonnepanelen op. Dan weten die toeristen tenminste dat wij niet zomaar een Rijkswaterstaat zijn. We drukken ze met de neus op de feiten. We willen niet alleen groen zijn, we willen het nog uitstralen ook. Prima gedachte om de dijk te voorzien van groene stroom. Energieneutraal in moderne termen. Chapeau, maar om er nou drie á vier hectare prima bos voor om te kappen gaat een beetje ver.

Waarom niet aan de kant van Friesland? Daar hoeft geen bos te wijken. Waarom niet in de polder Waard -Nieuwland?  Waarom geen aandeel in het windmolenpark van de Wieringermeer?  Kan ik u zo vertellen. Dan gaat namelijk het verband met de afsluitdijk verloren. Dan kun je niet zien dat er groen gewerkt is. Dan zou u kunnen denken dat Rijkswaterstaat een mooie, functionele dijk gebouwd heeft. Zomaar een Rijkswaterstaat dus, die doet wat ze moet doen, en wie zit daar nou op te wachten?

Evert Marsmans
Uw reacties zijn (erg) welkom op evert@demeningvanmarsmans.nl

* een Facebook reactie - reageren doet dhr. marsmans via zijn eigen website, natuurlijk mag u hier ook u commentaar neerzetten echter reageren gaat via demeningvanmarsmans.nl

advertentie