Regius College naar kleine Prinsjesdag

advertentie

SCHAGEN – Op vrijdag 15 september doen de Regius Debaters mee aan de finale van Kleine Prinsjesdag. In Nederland is Kleine Prinsjesdag het enige debattoernooi voor onderbouwleerlingen.

Vier dagen voordat koning Willem-Alexander de troonrede voorleest in de Ridderzaal te Den Haag vindt daar de finale plaats. Acht finalisten uit heel Nederland hebben een plaatsje veroverd en het Regius College Schagen is de enige deelnemer van boven het Noordzeekanaal. Het team bestaat uit: Joëlle Gouverneur, Riley Schneider, Sidney Klein, Etiénne Gouverneur & Darren Schneider.

Er zijn vier rondes en in de vierde ronde komen de Regius Debaters in actie. De stelling waarover gedebatteerd gaat worden luidt: Kinderen moeten elk jaar op school verplicht les krijgen over kinderrechten. Tijdens de eerste drie rondes staan de onderwerpen kindermarketing, migratie en jongerenparticipatie centraal. Zoals uit de stelling blijkt, staat de situatie van kwetsbare kinderen in Nederland en daarbuiten centraal en daarom is UNICEF naast het Nederlands Debatinstituut de organisator op deze dag. Vertegenwoordigers van het Nederlands Debatinstituut, UNICEF en een lid van de Tweede Kamer vormen de jury. Demissionair staatssecretaris van Welzijn, Volksgezondheid & Sport Martin van Rijn is namens het Nederlandse kabinet aanwezig.

De finale van Kleine Prinsjesdag kwam op zaterdag 01 april binnen handbereik tijdens de voorronde in het Stedelijk Gymnasium Arnhem. In een deelnemersveld van zestig teams wisten de Regius Debaters een fraaie vijfde plaats af te dwingen.

Als voorbereiding hebben de Regius Debaters op donderdag 07 september een workshop debatteren bijgewoond, zodat ze tijdens de finale op 15 september nog beter voor de dag gaan komen. De ervaren debater Walter Freeman en Esther  Polhuijs van UNICEF hebben deze workshop verzorgd.

Een tweede uitdaging deze maand voor de Regius Debaters vormt deelname aan de Max Havelaar Toesprakenwedstrijd op zaterdag 30 september. De organisatie is in handen van de Universiteit Leiden en Max Havelaar Fairtrade; deze organisatie zet zich in om producten uit derdewereldlanden een eerlijke prijs te geven en streeft naar duurzaamheid. Vorig jaar wisten Rosanne Dodde en Riley Schneider een verrassende tweede prijs binnen te halen.

advertentie