Regionaal Historisch Centrum goed voor collectief (Noord-Hollands) geheugen

advertentie

Plattegrond van het Callantsoger 'Hollywood' en hoe de huisjes er nu uitzien. Te zien in 'Tante Jaantje'.

REGIO – Hollands Kroon draagt bij aan het budget van het Regionaal Historisch Centrum Alkmaar, beter bekend als Regionaal Archief Alkmaar. In de raadsvergadering van 20 juni werden de jaarstukken 2018 en de programmabegroting 2020 van het Historisch Centum unaniem goedgekeurd. Bovendien zijn er nog een negental gemeenten die hun deel bijdragen.

In een gebouw aan de Bergerweg is men actief in de weer om ons verleden ‘toegankelijk’ te maken en te houden. Ons ‘collectief geheugen’ ligt er opgeslagen in de vorm van boeken, documenten en afbeeldingen. Een schat aan informatie is op die plek, maar ook digitaal, beschikbaar voor wie er oog voor heeft en er wat mee wil doen. Het Historisch Centrum kost de tien gemeenten meer dan 2,5 miljoen. Maar dat geld is het meer dan waard.

Hollywood
Veel Noord-Hollanders houden zich bezig met (cultuur)geschiedenis. Zo heeft bijna iedere gemeente wel een historische vereniging. Een klein Noord-Hollands kustdorpje heeft een bijzonder actieve vereniging die al sinds 1984 bestaat. Callantsoog heeft niet alleen een vereniging, maar ook een museum. In dat museum, ‘Tante Jaantje’, werd op zaterdag 22 juni op plechtige wijze een boek aan de directeur van het Regionaal Historisch Centrum uitgereikt. Hij had de eer het eerste exemplaar van het boek ‘Hollywood’ in ontvangst te nemen.

Het is een boek met vele foto’s van het Callantsoger nooddorp in de jaren ’40, gelardeerd met dagboekteksten van Callantsoger Gijs Oskam. In verband met de realisatie van de ‘Atlantikwall’ werden op last van de Duitsers veel woningen in Callantsoog afgebroken. Een deel van de bewoners ging wonen in houten zomerwoningen die in korte tijd aan de Oosterweg werden neergezet. Het deed de heer Worp (toenmalig postbeambte) denken aan het snel neerzetten van een decor voor een westernfilm. Zo kwam hij op de naam ‘Hollywood’. Het dorp was totaal niet te vergelijken met het tegenwoordige Hollywood van de jetset en de filmsterren.

Het maken van zo’n boek was niet mogelijk geweest zonder de faciliteiten en -medewerking van het Regionaal Historisch Centrum. Tevens werd het collectief geheugen van veel Callantsogers bij de boekpresentatie danig opgefrist…

advertentie