Raad kiest Rian van Dam als nieuwe burgemeester Hollands Kroon

advertentie

Rian van Dam wordt de nieuwe burgemeester van Hollands Kroon (foto: Greenport Noord-Holland Noord).

HOLLANDS KROON – Rian van Dam wordt als het aan de gemeenteraad ligt de nieuwe burgemeester van Hollands Kroon. Dinsdagavond is haar naam bekend gemaakt, nadat de raad eerst nog in beslotenheid over de voordracht had vergaderd. Van Dam is directeur van Greenport Noord-Holland Noord. Ze heeft onder meer een verleden als wethouder in Alkmaar.

Van Dam is dus eerste keuze voor de raadsleden, het is nu aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om te bepalen of de voordracht ook daadwerkelijk wordt omgezet in een benoeming. Dat is doorgaans overigens een formaliteit. Als de minister akkoord gaat, benoemt de Koning uiteindelijk officieel de nieuwe burgemeester.

Hollands Kroon was op zoek naar een, zo bleek uit de profielschets, “energieke burgemeester, die een strateeg en ambassadeur is, samenwerking stimuleert, soepel contacten legt en zijn of haar gezicht regelmatig in alle kernen van de gemeente laat zien”. Met Van Dam denken ze die te hebben gevonden. Voor het ambt van burgemeester van Hollands Kroon hadden zeventien kandidaten zich gemeld, waaronder slechts 1 vrouw.

Benoeming in februari
Als alles vanaf nu volgens schema verloopt, vindt de formele benoeming plaats op 12 februari 2019. De huidig burgemeester van Hollands Kroon, Jaap Nawijn, zou eigenlijk al per 1 september 2018 afscheid nemen, maar in overleg met de commissaris van de Koning (Johan Remkes) werd besloten dat hij aanblijft tot zijn opvolger wordt benoemd.

advertentie