Pulsvissers krijgen vijftien miljoen euro voor ontwikkeling nieuwe technieken (audio)

advertentie

Foto: NH Nieuws/Jurgen van den Bos

REGIO – De Nederlandse pulsvissers die moeten stoppen, kunnen rekenen op 15 miljoen euro van het Rijk om op zoek te gaan naar nieuwe manieren van vissen.

“Het kabinet blijft vanzelfsprekend naast de vissers staan”, zei premier Rutte. Eerder deze week zette de Europese Unie een streep door het pulsvissen, waarbij met stroomstootjes vissen in netten worden gedreven.

Het geld is bedoeld om alternatieve technieken te ontwikkelen. Minister Carola Schouten (Visserij) had eerder deze week al aangekondigd de vissers financieel te steunen.

Kottervloot 
De helft van de Nederlandse kottervloot, 42 schepen, kan nog tot 1 juli 2021 blijven vissen met de pulstechniek. De andere 42 raken dit jaar hun vergunning kwijt.

Als uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de pulsmethode niet schadelijk is voor het milieu en de vissen, kan het verbod worden teruggedraaid.

Zaterdag 16 februari wordt er in de radio-editie van Noordkop Nieuws gebeld met pulsvisser Gerard Boerdijk uit Den Oever over de consequenties van deze maatregel.

Audiofragment Gerard Boerdijk

advertentie