Plantenexcursie naar de Verzakking in het Amstelmeer

advertentie

WESTERLAND – Op vrijdag 28 juli kan men met een gids van Landschap Noord-Holland een avondwandeling maken op de Verzakking aan het Amstelmeer. De Verzakking ligt vlak achter de Waddendijk en onder die dijk lekt een beetje zeewater naar het Amstelmeer.

En juist door dat zoute water is de plantengroei van de Verzakking zo bijzonder. Zo groeit er bijvoorbeeld rode ogentroost, een plant die een zilte ondergrond nodig heeft. Vroeger meende men dat de plant nuttig was bij oogproblemen. Verder komt er moeraswespenorchis voor, een orchidee. Bijzonder is ook het goudknopje dat oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt. Vandaag gaan we tijdens de excursie op zoek naar deze bijzondere planten.

Ook bij vogels is het gebied in trek. Er zitten altijd ganzen en de bruine kiekendief is vaak zwevend boven het riet te zien. In de buurt liggen in het Amstelmeer een paar eilandjes die in trek zijn als broed- en rustplaats.

Tijd: 19.00-20.30 uur.
Vertrekpunt: het uitkijkpunt op de Amsteldiepdijk, vlakbij het dorpje Van Ewijcksluis. Vanuit Den Helder: op de rotonde de 3e afslag naar de ventweg. Vanuit Wieringen: op de rotonde 1e afslag naar de ventweg.
Kosten: € 7,-, Beschermers € 4,-. Kinderen tot 12 jaar € 3,-, van Beschermers  € 2,-.
Aanmelden via de website www.gaatumee.nl, maar ter plekke aanmelden kan ook.

Foto: moeraswespenorchis, foto Henk van Bruggen.

advertentie