Paspoort, identiteitskaart en rijbewijs in 2018 thuis aan te vragen

advertentie

ANNA PAULOWNA – Veel producten van de gemeente Hollands Kroon zijn al online aan te vragen. Dit geldt nog niet voor een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Hier komt binnenkort verandering in. U kunt dan thuis een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aanvragen. Hiervoor komt de gemeente bij u langs. Dit scheelt u weer een ritje naar de publieksbalie in Anna Paulowna. Dit is een proef. De gemeente wi kijken of deze manier van werken goed verloopt.

Proef ‘balieloos’ werken
In veel gevallen gaat de gemeente nu al naar haar inwoners toe; denk aan de wijkteams en de kernbeheerders maar ook de thuisbezorging van paspoorten en rijbewijzen en geboorteaangifte bij u thuis. Deze vorm van dienstverlening wordt uitgebreid met de proef ‘balieloos werken’. U kunt dan ook reisdocumenten en rijbewijzen thuis aanvragen. U maakt hiervoor een afspraak met de gemeente en de gemeente komt bij u langs om alles in orde te maken.
Afname baliebezoeken
De afgelopen periode ziet de gemeente een sterke daling in het aantal bezoeken bij de publieksbalie. In 90% van deze bezoeken gaat het om de aanvraag van een reisdocument en/of rijbewijs. Veel producten en diensten worden tegenwoordig digitaal aangevraagd via de website van Hollands Kroon. En het wordt waarschijnlijk nog dit jaar mogelijk om het rijbewijs digitaal bij de RDW te vernieuwen.

De overige aanvragen die op dit moment bij de publieksbalie gedaan worden (een kleine 10%), worden tijdens de proef ‘balieloos werken’ ook bij de inwoner thuis aangevraagd en afgehandeld. Bijvoorbeeld de legalisatie van een handtekening of de erkenning van een ongeboren kind.
Start huisbezoeken
De planning is dat de proef ‘balieloos werken’ start in het tweede kwartaal van 2018 en doorloopt tot en met het derde kwartaal, zodat de gemeente ruim voor 1 april 2019 weet of deze manier van werken goed verloopt. De detailplanning maakt de gemeente later bekend. Vanaf dat moment kunt u via de website van de gemeente of telefonisch een afspraak bij u thuis maken, of als dat bezwaarlijk is, op een openbare plek in de buurt.

advertentie