Parkzicht van luxe hotel naar streekziekenhuis

advertentie

Parkzicht in 1955 (Regionaal Archief Alkmaar)

DEN HELDER – Een ziekenhuis waar je altijd terecht kunt als dat nodig is. En dat op een redelijke afstand van je woonplaats. De nieuwe naam is inmiddels bij de Noordkoppers ingeburgerd: de Stichting Noordwest Ziekenhuisgroep verzorgt opnames en behandeling van zieke mensen.

Het gebouw aan de Huisduinerweg 3 is één van de vestigingen van de Stichting. Ook in Den Burg, Schagen, Heerhugowaard en Alkmaar kunnen patiënten terecht. Op de plek aan de Huisduinerweg stond eens een statig pand waarvan in 1935 de eerste steen werd gelegd.

Luxe hotel
Met veel trots werd op 17 juni 1936 ‘Huize Parkzicht’ geopend. Het bejaardenhuis was een modern, van alle gemakken voorzien gebouw, dat centraal verwarmd werd. De service behelsde tevens bediening door huisknechten en kamermeisjes. Een zit/slaapkamer kostte dan ook 650 gulden per maand. Een zit- en slaapkamer 1000 gulden per maand. Die prijzen waren alleen op te brengen door zeer welgestelde Noordkoppers.

Barakken
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Parkzicht gebruikt als Gemeentelijk Noodziekenhuis. Na de Bevrijding werden de ‘overgebleven’ Ouden Van Dagen verkast en werd het een echt ziekenhuis. De bouw van een nieuw ziekenhuis zat er voorlopig nog niet in. In 1948 werd er flink geïnvesteerd in 5 nieuwe ‘barakken’, waarvan er één als TBC-paviljoen werd ingericht. Een ander paviljoen werd bestemd voor opname van mensen met een besmettelijke ziekte, zoals bijvoorbeeld difterie-patiënten. De verpleegsters kregen barakken met comfortabele kamers en hadden de beschikking over een kantine en een recreatiezaal. Er waren in totaal 100 mensen werkzaam bij het ziekenhuis, waarvan de helft verpleegsters. Parkzicht had nu plaats voor 145 patiënten en was nog een klein ziekenhuis.

ANBI
Ziekenhuis Parkzicht fuseerde in de loop van de tijd met het Lidwina Ziekenhuis en kreeg de naam ‘Gemini’ Ziekenhuis. Inmiddels is het Gemini samengegaan met het Medisch Centrum Alkmaar en omgedoopt tot ‘Stichting Noordwest Ziekenhuisgroep’. Het is een Stichting zonder winstoogmerk en heeft het predikaat ‘ANBI’ gekregen. Dat staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Zo’n instelling hoeft geen belasting te betalen. We hoeven ons in de Kop waarschijnlijk geen zorgen te maken over een faillissement. De Stichting Noordwest Ziekenhuisgroep heeft geen aandeelhouders, hoeft geen winst te maken, maar heeft natuurlijk wel baat bij een sluitende begroting…

Een bijdrage van: Kees Zwaan

advertentie