Onvergetelijk optreden Charlotte Glorie

advertentie

SLOOTDORP – Verwachtingsvol keken de leden van de drie vrouwenverenigingen Vrouwen van Nu, Passage en het K.V.G. woensdagavond 18 oktober in een volle kerkzaal aan de Langeweg te Slootdorp uit naar de gast van die avond; Charlotte Glorie.

Het was nog even spannend of ze op tijd zou arriveren omdat het openbaar vervoer haar parten speelden. Maar met slechts enkele minuten vertraging nam ze direct plaats achter de piano en wist vanaf dat moment de aanwezigen aan zich te binden met haar verhalen en liedjes. Sprekend over haar leven gunde ze de toehoorders een kijkje in haar leven als blindgeborene. Zo sprak ze over haar ouders die met veel liefde drie blinde kinderen wisten op te voeden tot zelfstandige persoonlijkheden.

Met een flinke dosis zelfspot en relativeringsvermogen liet Charlotte de zaal lachen, maar ook ontroeren zoals bij het verhaal van haar opstandige puberdochter die altijd, door weer en wind, met haar fiets op school moest zien te komen, omdat zij nooit op een autorijdende moeder terug kon vallen. Hilarisch was haar vertolking als juf van basisschool “De Vergaarbak” en het verslag van een optreden tijdens een themadag over uiterlijke schoonheden in de studio van, gelukkig,  radio Gelderland. Daar maakte ze ook kennis met Marijke Helwegen en ervoer ze bij hun afscheid, na een overigens prettig gesprek, hoe opgespoten lippen voelen.

Het onderwerp vooroordeel wist ze treffend weer te geven na haar ontmoeting met een Afrikaanse vrouw tijdens een lange treinreis. Ze wisselden ervaringen uit toen deze vrouw haar verbazing had uitgesproken over het feit dat ze als blinde alleen reisde. Charlotte  hoorde daarop hoe het was om als zwarte vrouw in een blanke samenleving een bestaan op te moeten bouwen.

Ontroering was er toen Charlotte vertelde over het afscheid van haar zoon die voor zijn studie naar Engeland vertrok. Voor vele dames een herkenbare situatie omdat de opvoeding van kinderen begint met vasthouden en moet eindigen met loslaten.

Om haar teksten en liedjes in alle rust te lezen en beluisteren werden boekjes met columns en cd’s te koop aangeboden. De klok werd echter in de gaten gehouden, want ze moest met de trein terug naar Apeldoorn. Maar dankzij een goede kennis, Annelize Bouma, die haar spontaan van en naar het station Hoorn bracht, was ze daar op tijd en na een heel wat minder hectische terugreis rond half een ’s nachts weer thuis.

En in Slootdorp sloot voorzitster Paulien Deijkers na het vertrek van Charlotte Glorie het programma af met de nodige mededelingen over op stapel staande gezamenlijke activiteiten en cursussen, zoals het werken met fietsbanden waarvan enkele prachtige voorbeelden tentoon gesteld stonden.

De organiserende vereniging; het Katholiek Vrouwengilde, kan samen met beide andere vrouwenverenigingen tevreden terugkijken op een onvergetelijke avond met een bijzondere, grootse kleinkunstenares.

advertentie