Oefenen sluiten coupuredeuren

advertentie

Foto: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

DEN OEVER – De coupure is gereed. Hoewel aannemer Van Oord het werk in 2019 oplevert, worden onderdelen van het werk al door het hoogheemraadschap en de gemeente Hollands Kroon in gebruik genomen. Er vindt dan vooraf een keuring van het werk plaats. Voor de coupure betekent dat dat de sluiting getest moet worden om te zien of alles goed werkt.

Deze test vond afgelopen maandag – 12 november – plaats. De nieuwe coupure heeft een dubbele set deuren en de schotbalken zijn van aluminium. Er werd getest of alles goed werkt en of alle handelingen duidelijk zijn. Ook is gecontroleerd welke gereedschappen en welk materieel (denk aan vrachtwagens, kranen) nodig zijn om de coupure te sluiten.

De oefening nam een paar uur in beslag en is goed verlopen. Vanaf nu sluiten medewerkers van het hoogheemraadschap zelf de coupure als er hoog water komt om ervoor te zorgen dat inwoners droge voeten houden. Dat wordt waarschijnlijk minder vaak dan voorheen, omdat de drempel in de coupure hoger is gemaakt door Van Oord.

Patrick Limburg – (beheerder van HHNK) gaf aan dat het hoogheemraadschap als beheerder van de nieuwe coupure zeer tevreden is over de constructieve samenwerking tussen aannemer en HHNK. “Deze samenwerking heeft bijgedragen aan het feit dat HHNK bij hoog water ook met de nieuwe coupure goed het water kan keren.”

Begin 2019 wordt een brug over de coupure geplaatst. Hierdoor ontstaat er een doorlopend onderhouds- en wandelpad op de kruin van de dijk vanaf het peilschaalgebouw in de Vissershaven, over de coupure tot en met het kruispunt. Tot die tijd werkt Van Oord aan de uitvoering van het deelgebied tussen de coupure en de Dokweg aan het nieuwe kruispunt.

advertentie