Noordkop ving in 2018 te weinig vergunninghouders op

advertentie

NOORD-HOLLAND – Texel en alle andere gemeenten in de Noordkop hebben in de tweede helft van 2018 te weinig voormalige vluchtelingen aan een woning geholpen. Texel ving maar een persoon op, terwijl dat er eigenlijk twaalf moesten zijn, meld onze mediapartner NH Nieuws.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers.

Den Helder ving 47 mensen op en had er 64 moeten helpen. Schagen heeft 3 mensen te weinig aan een woning geholpen, Hollands Kroon 9.

Zodra asielzoekers een verblijfsvergunning krijgen, wordt de hulp van gemeenten ingeroepen om ze aan een woning te helpen. Twee keer per jaar krijgen gemeenten te horen hoeveel vergunninghouders ze moeten huisvesten. Het aantal mensen dat ze aan een woning moeten helpen, wordt bepaald op basis van het aantal inwoners van de gemeente.

Het merendeel van de gemeenten (Noord-Hollandse en Nederlandse) haalt de taakstelling niet. Dat komt voornamelijk doordat ze in eerdere periodes te weinig mensen hebben gehuisvest. Ze moeten de opgelopen achterstand nog inhalen.
Daling asielinstroom
In 2015 bereikte de vluchtelingencrisis in Nederland een hoogtepunt. In dat jaar kwamen in totaal bijna 57.000 asielzoekers naar Nederland. Het ging grotendeels om Syriërs en Eritreërs, die vrijwel allemaal een (tijdelijke) verblijfsvergunning kregen. Het aantal asielzoekers en vergunninghouders is inmiddels flink lager dan een aantal jaar terug.

advertentie