Noord Holland zoekt 15 mentoren

advertentie

NOORD HOLLAND – Mensen die door ziekte of een beperking niet goed voor zichzelf kunnen opkomen, dreigen tussen wal en schip te raken. Om deze kwetsbare groep te ondersteunen, is er een groeiende vraag naar mentoren. Daarom start deze week de landelijke campagne ‘Maakt u het verschil?’

Doel is het werven van vrijwilligers die mentor willen worden. Ook in de kop van Noord Holland wordt door stichting Mentorschap Noordwest en Midden gezocht naar mentoren.

Vanaf zaterdag 29 september zijn op NPO Radio 1, NPO Radio 4 en NPO Radio 5 radiospotjes te horen waarin een mentor vrijwilligers oproept om ook mentor te worden. Ook vertelt een cliënte wat haar mentor voor haar betekent. “We hopen met deze campagne veel nieuwe mentoren te werven, want hun werk maakt het verschil”, zegt Nico Heinsbroek, directeur van Mentorschap Nederland.

Mentorschap
Een mentor is de wettelijke, door de kantonrechter aangestelde vertegenwoordiger van zijn cliënt. Om in de groeiende vraag naar mentoren te blijven voorzien, verwachten stichtingen mentorschap we in 2019 600 nieuwe mentoren nodig te hebben.

Bas Vrolijk woont in Schagen. Hij heeft een verstandelijke beperking. Er wordt voor hem een mentor gezocht die geregeld bij hem op bezoek komt. De mentor behartigt de belangen van Bas op het gebied van zorg en welzijn. Bas woont in een instelling en krijgt 24 uur begeleiding. Bas gaat 4 dagen per week naar de dagbesteding en op vrijdag avond naar de klaverjasgroep op het terrein. Het is een vrolijke man, maar er is niemand die voor zijn belangen opkomt en zelf is hij daar niet toe in staat.

Groeiende behoefte aan mentoren
De behoefte aan mentoren groeit sterk en dat blijft de komende jaren zo. Veranderingen in de samenleving en in de zorg leiden ertoe dat mensen met dementie, een verstandelijke of psychische beperking er vaker alleen voor staan. De verwachting is dat in 2020 ongeveer 10.000 mensen een mentor nodig hebben. Soms kan een familielid of iemand uit het sociale netwerk mentor worden. Als er geen familie of netwerk is, dan kan Stichting Mentorschap Noordwest en Midden een vrijwilliger inzetten die het mentorschap uitvoert.

Campagne
De campagne Maakt u het verschil? beoogt voornamelijk mentoren te werven, maar wil ook de bekendheid bij publiek en zorgaanbieders met mentorschap vergroten. Onderdeel van de campagne is ook een animatiefilmpje, waarin in 2 minuten wordt uitgelegd wat mentorschap is. Deze kunt u op de website van Stichting Mentorschap bekijken. De stichting organiseert in november een introductiecursus zodat nieuwe vrijwilligers snel aan de slag kunnen.

Meer weten?
Wilt u meer informatie of heeft u interesse om mentor te worden? Neem dan contact op met Jennifer Schneijder, coördinator van Kop van Noord Holland, Noord Kennemerland en West Friesland; Tel 06-81697996; E-mail jschneijder@stichtingmentorschap.nl

advertentie