Noord-Holland trapt provinciale verkiezingen af

advertentie

De Noord-Hollandse campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen start op woensdag 13 februari 2019. Alle lijsttrekkers van de deelnemende partijen stellen zich dan voor, gaan in op hun campagneactiviteiten en vullen tijdens de bijeenkomst de Stemwijzer in.

Na een welkomstwoord van de commissaris van de Koning Arthur van Dijk stellen de Noord-Hollandse lijsttrekkers zich voor aan de pers en krijgen ze ieder de gelegenheid hun belangrijkste standpunten te vertellen.

StemWijzer
Tijdens deze bijeenkomst vindt ook de landelijke lancering van de StemWijzer PS-verkiezingen van ProDemos plaats. De lijsttrekkers van de partijen die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen voor Noord-Holland zullen de StemWijzer invullen in de Statenzaal. In de aanpalende zaal gaan een jongere en een oudere kiezer van elke partij de StickerStemWijzer doen. Bij de StickerStemWijzer zijn de stellingen uit de provinciale StemWijzer afgedrukt op grote zeildoeken. Met rode en groene stickers kunnen zij aangeven of ze het eens of oneens zijn met stellingen uit de provinciale StemWijzer. Aan het eind krijgen de aanwezigen, net als bij de online StemWijzer, hun persoonlijke uitslag.

Partijen
In totaal hebben zestien partijen in Noord-Holland een lijst aangeleverd voor de provinciale verkiezingen. Er zijn echter vijftien kandidatenlijsten, omdat Partij van de ouderen en 50PLUS samengaan. Elf partijen zijn nu ook vertegenwoordigd in Provinciale Staten van Noord-Holland: VVD, D66, PvdA, PVV, SP, CDA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50PLUS, Ouderenpartij Noord-Holland en ChristenUnie. Nieuwe partijen die meedoen aan de verkiezingen zijn: Forum voor Democratie, NIDA, DENK en Code Oranje. Op vrijdag 8 februari wordt in een openbare zitting van het centraal stembureau in het gemeentehuis in Haarlem beslist over de geldigheid van de lijsten, de handhaving van de kandidaten op de lijsten en de lijstnummering.

Verkiezingen 2019
De verkiezingen voor de Provinciale Staten vinden plaats op woensdag 20 maart 2019. Alle Noord-Hollanders, met de Nederlandse nationaliteit, van 18 jaar en ouder mogen dan naar de stembus. Zij stemmen daarmee ook indirect voor de Eerste Kamer, want de Statenleden kiezen op maandag 27 mei 2019 de nieuwe leden van de Eerste Kamer.

Noot voor de redactie
U bent van harte uitgenodigd voor de campagne-aftrap van de Statenverkiezingen èn de lancering van de StemWijzer op 13 februari 2019 om 10.00 uur in de Statenzaal van paviljoen Welgelegen, Dreef 3 in Haarlem. U kunt zich aanmelden bij Vera Kerkvliet: kerkvlietv@noord-holland.nl.

Programma
10.00 – 10.05 uur welkom door Arthur van Dijk, commissaris van de Koning van Noord-Holland.
10.05 – 10.10 uur korte toelichting over StemWijzer door Eddy Habben Jansen, directeur ProDemos.
10.10 – 10.25 uur lijsttrekkers krijgen 1 minuut om hun belangrijkste standpunt(en) te vertellen.
10.25 – 11.00 uur lijsttrekkers vullen de StemWijzer in. De moderator stelt enkele vragen.
11.00 – 12.00 uur jonge en oudere kiezers van elke partij vullen de StickerStemwijzer in.
11.00 – 12.00 uur gelegenheid voor pers om lijsttrekkers en kiezers vragen te stellen.
12.00 uur einde.

advertentie