Nieuwe uitbreidingsvisie voor landgoed Hoenderdaell

advertentie

ANNA PAULOWNA – In het jaar dat onder meer een nieuw entreegebouw wordt geopend op landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna, is alweer een uitbreidingsvisie voor nieuwe ontwikkelingen gemaakt.

Er zijn plannen voor een nieuw autovrij natuurvakantiepark, een museum en een olifantenverblijf. B40 Landschapsarchitectuur en Studio Groenenberg hebben de visie opgesteld.

Het 78 hectare omvattend landgoed Hoenderdaell, gelegen in de Anna Paulownapolder, is sinds de opening in 2008 voortdurend in ontwikkeling. Het landgoed bestaat uit een natuurgebied (waar ook ruimte is voor kunst, cultuur en architectuur) en een dierenpark. Recent is in het dierenpark een roofvogelverblijf geopend en binnenkort volgen een nieuw entreegebouw en horecagebouw.

De nieuwe landschapsvisie bestaat uit verschillende kleinschalige ontwikkelingen en drie initiatieven als hoofdmoot. Het eerste is een autovrij natuurvakantiepark aan de andere kant van het water met veertig duurzame recreatiewoningen. Deze ‘loghouses’ van boomstammen en deels ondergrondse hobbitwoningen liggen binnen acht hectare bos met loslopende apen, meldt B4o.

Het nieuwe museum moet komen te staan in de achtertuin van het op een terp gelegen middelste landhuis. Het museum, waarin het ontstaan van leven centraal staat, is via het park door middel van een voetgangersbrug over de watergracht bereikbaar.

Voor het nieuwe olifantenverblijf wordt het nachtverblijf getransformeerd tot een groene terp met een doorsnede van 30 meter, voorzien van een grasdak en glaswand. Door de begroeide aarden wal gaat het gebouw op in het landschap. Op de keerwand komt een wandelpad, zodat mensen een rondje kunnen wandelen met zicht op de olifanten.

De verschillende betrokken partijen staan in beginsel positief tegenover de plannen, meldt B4o. Na verdere uitwerking van de plannen, vergunningen en het bestemmingsplan kan de bouw naar verwachting op zijn vroegst medio 2020 van start gaan, aldus het bureau.

Bron: architectenweb

advertentie