Nieuwe deuren voor eeuwenoude schutsluis Nieuwe Niedorp (video)

advertentie

Foto: Jurgen van den Bos

NIEUWE NIEDORP – De schutsluis aan de Dorpsstraat in Nieuwe Niedorp heeft nieuwe deuren. Ze zijn er vandaag ingehangen. De nieuwe deuren vorm het sluitstuk van de complete renovatie van de sluis. Een pronkstuk voor het dorp vinden leden van Historisch Niedorp: “Het is één van onze oudste monumenten.”

Vier nieuwe deuren krijgt de sluis van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, maar ook nieuwe voegen en zonodig nieuwe stenen. De schutsluis uit 1684 is nog steeds belangrijk als overgang tussen het Koggewater en de boezem. “Als -ie er niet was, zou het water zo in de tuinen lopen”, vertelt Jan Smit van de stichting Historisch Niedorp aan onze mediapartner NH Nieuws.

Marktschippers en veehouders maakten vroeger veelvuldig gebruik van het sluisje van Niedorp. Zij trokken vanuit de polder naar Alkmaar en Amsterdam. Er gingen ook passagiers en post mee.

Nageslacht
Jaap Kooij van Historisch Niedorp keurt de nieuwe deuren. “Zware deuren; topkwaliteit. Het is belangrijk dat we dit bewaren voor het nageslacht, zodat we kunnen laten zien hoe het er vroeger aan toe ging.”

De sluis gaat maar een paar keer jaar open. Onder meer tijdens de Floralia-dagen, het bloemenfeest in september. “Dan laten we er, als het lukt, symbolisch een koolvletje doorheen varen om de deuren in ere te herstellen.”

Een bijdrage van mediapartner NH Nieuws met een reportage van Jurgen van den Bos

advertentie