Nawijn prikt proefballonnetje GroenLinks lek

advertentie

Als tiener liet ik een met helium gevuld ballonnetje op met een kaartje eraan. Op het kaartje had ik geschreven dat ik graag met iemand wilde corresponderen. Enige weken later kreeg ik antwoord. Het ballonnetje bleek zo’n honderd kilometer verder terecht te zijn gekomen.

(Wens)ballonnen zijn er te kust en te keur te koop. Van klein tot zelfs mensgrote exemplaren. Door een brandertje aan de open onderkant aan te steken komt er warme lucht in de ballon. Warme lucht heeft de eigenschap te stijgen en na korte tijd zal het ding het luchtruim kiezen. Het probleem met zulke ballonnen is dat er vuur voor nodig is en het eigenlijk bijna nooit echt windstil is. Je weet nooit waar ze terechtkomen en een rieten dak of ander brandbaar materiaal kan zo vlam vatten.

Proefballon
Er zijn al gemeenten in ons land die verbieden wensballonnen en gewone ballonnen op te laten. Blijkbaar is Den Bosch nog niet zover, want daar liet Klaas Dijkhoff als fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer 500 ‘proef’ ballonnen op. Prompt deed de Partij voor de Dieren aangifte wegens milieuvervuiling. Dijkhoff laat wel meer een proefballonnetje op, maar nooit zoveel tegelijk. Zo wilde hij bijvoorbeeld dat mensen in achterstandswijken voor eenzelfde vergrijp strengere straffen krijgen dan mensen uit ‘nette wijken’. Bovendien wil hij demonstraties tijdens Sinterklaasintochten verbieden.

Onder het motto ‘alle kleine beetjes helpen’ diende GroenLinks enige tijd geleden een motie ‘vreemd aan de orde van de dag’ in (dat is een motie die niet is geagendeerd) met het voorstel in Hollands Kroon te verbieden ballonnen en wensballonnen op te laten, daarmee een landelijke trend volgend. Burgemeester Jaap Nawijn vond het verbieden van ballonnen niet haalbaar, omdat handhaving niet mogelijk zou zijn. Daarop wijzigde GroenLinks bij monde van fractievoorzitter Lilian Peters de motie. In de gewijzigde tekst van de motie zou de gemeenteraad de burgemeester oproepen alles in het werk te stellen dat er geen (wens)ballonnen meer worden opgelaten.

Nawijn vond de motie niet nodig. Ook na herhaald aandringen van Peters bleef hij volharden de motie niet in stemming te brengen, omdat hij al het een en ander had toegezegd. Toch indienen van de motie zou niet respectvol jegens hem zijn, aldus de burgervader. Er kwam geen motie. Het had alles weg van een kleine krachtmeting tussen een raadslid en de burgemeester, die door de laatste werd gewonnen…

advertentie