Molukse bikers vragen aandacht voor politieke gevangenen in Indonesië

advertentie

INGEZONDEN – Op zaterdag 14 april klonk urenlang een oorverdovend motorgeraas rond de Zingende Wielen in Den Oever. Naar schatting zo’n 900 motorrijders hadden vanuit Assen de tocht naar Hollands Kroon ondernomen.

Het was een indrukwekkende tafereel zoveel motorrijders bij elkaar te zien. De vreedzame rijtoer waarbij ook veel motorclubs betrokken waren, was bedoeld om aandacht te vragen voor iets wat nog bij veel Molukkers leeft: het streven naar een eigen staat, de RMS.

Na hun vertrek uit Indonesië in 1951 werd er vanuit gegaan dat de ex-KNIL soldaten weer terug zouden gaan naar hun geboortegrond op de Molukken. Dat is er nooit van gekomen ondanks de vele pogingen de politiek en de publieke opinie te beïnvloeden (treinkaping en gijzelingen). Hun ideaal een eigen staat te vormen lijkt een utopie te zijn geworden.

Ook in Indonesië wordt af en toe actie gevoerd waarbij veel actievoerders worden opgepakt, in de gevangenis gezet en daar een ellendig leven leiden. Slecht eten, slechte huisvesting en ook martelingen zijn aan de orde van de dag.

De motortocht die eindigde in Lelystad wordt ook gereden om de aandacht te vestigen op deze groep politieke gevangenen in Indonesië.

Een bijdrage van: Kees Zwaan Hollands Kroon

advertentie