Meccano in stoommachinemuseum

advertentie

MEDEMBLIK – Het Nederlands Stoommachinemuseum, Oosterdijk 4, Medemblik, organiseert op 5 en 6 augustus een Meccano weekend in samenwerking met het Meccano Gilde Nederland.

Generaties groeiden op met dit technisch kinderspeelgoed.  Meccano, het meer dan honderd jaar oude metalen technisch montagespeelgoed, bestaande uit meer dan 400 verschillende onderdelen die met boutjes en moertjes aan elkaar bevestigd werden, was favoriet bij jongens. Ze werden in verschillende bouwpakketten verkocht. De leden van het Meccano Gilde showen dit weekend hun mooiste constructiebouwwerken bij het Stoommachinemuseum, waaronder  bruggen, rijdende  treinen en een metershoge zwenkende kraan.

Nostalgisch speelgoed : Hornby, The Boy Who Made $1.000.000 With a Toy! Veel mensen zullen zich het populaire metalen Meccano speelgoed uit hun jeugd nog herinneren. De Engelsman Frank Hornby (1863-1936) is de uitvinder van Meccano. Hij was een boekhouder, die rond 1900 voor zijn twee zoontjes speelgoed maakte van blik. Hij bouwde bruggen, kranen en vrachtwagens, maar de onderdelen waren onderling niet uitwisselbaar. Hij realiseerde zich, dat als hij de onderdelen verwisselbaar zou maken en die met boutjes en moertjes aan elkaar zou bevestigen, de mogelijkheden veel groter werden en hij verschillende modellen kon maken. In 1901 kreeg hij patent op dit systeem en in 1902 werden de eerste bouwpakketten verkocht. In 1907 besloot hij zijn eigen onderdelen te gaan fabriceren en begon een werkplaats in Liverpool. Hij registreerde dat jaar ook de merknaam Meccano, die vanaf dat moment op alle bouwpakketten prijkte. Het liep storm. In 1914 werd een nieuwe fabriek in Liverpool gebouwd. Er kwamen ook vestigingen in andere landen. Tijdens WO II  kwam de productie tot stilstand, toen de fabriek werd ingezet t.b.v. de strijdkrachten. Pas midden jaren vijftig kwam de productie weer op volle sterkte. Ook in Nederland zijn duizenden bouwpakketten verkocht, wie weet zijn er nog mensen die bijzondere dozen in hun bezit hebben.   

Meccano knutselhoek                                                                                                                                                             
In een speciaal ingerichte knutselhoek, kunnen jongens en meisjes tijdens het Meccano weekend hun fantasie uitleven en zelf ontdekken wat voor leuke dingen je met dit technisch speelgoed allemaal kunt bouwen.

Onder Stoom                                                                                                                                                                            
Het Stoommachinemuseum is dit weekend natuurlijk vol onder stoom. Neem ook een kijkje bij onze bijzondere collectie stoommachines, zoals ons pronkstuk de Triple Expansie machine, een oude scheepsstoommachine uit 1935. Of in de ketelruimte, waar de stoker druk bezig is met het stoken van de grote Lancashire ketel,  een indrukwekkend gezicht.

info: www.stoommachinemuseum.nl Adres: Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik. Bezoekerscentrum met horeca en terras aanwezig. Openingstijden: dinsdag t/m zondag 10.00 u.-17.00 u. In de zomervakantie ook op maandag open.  Tel: 0227 544732                                                                                                                          

advertentie