Mars voor Dieren Rechten in Amsterdam

advertentie

Hollands Kroon noemt zich de ‘agrarische hoofdstad’ van Nederland. In onze grote gemeente worden door allerlei bedrijven veel agrarische producten geproduceerd. Akkerbouw en veeteelt zijn ruimschoots vertegenwoordigd in onze ‘groene’ gemeente.

Bio-industrie
Het was de droom van Middenmeerder Sicco Mansholt dat Nederlandse boeren meer zouden produceren. Wat hij niet had voorzien is dat de agrarische sektor een industrieel karakter heeft gekregen, mede door zijn toedoen. Er worden in de ‘bio-industrie’ bijvoorbeeld talloze dieren slecht behandeld om ons van een dagelijks stukje vlees te voorzien.

Spareribs
‘Hij kan niet zonder spareribs, Jij wel!’ luidde de tekst op een spandoek dat op 25 augustus werd meegedragen tijdens een mars door Amsterdam. Het was slechts één van de vele diervriendelijke kreten. Zo’n 2000 dierenliefhebbers liepen mee met de voettocht van de Dam naar het Museumplein, waarbij leuzen als ‘there’s no excuse for animal abuse’ en ‘what do we want?-animal liberation!’ werden geroepen. In 25 steden over de hele wereld vonden dergelijke marsen tegelijkertijd plaats. In Londen was de opkomst hoog: daar liepen tegen de 10.000 (voornamelijk vegetariërs) mee met de wandeling. De Dieren Rechten Beweging is wereldwijd in opkomst. In Nederland is deze zelfs in de politiek vertegenwoordigd.

Cultuur
Paul Mc.Cartney merkte eens op dat als de slachthuizen waren voorzien van glazen muren dat dan iedereen op slag vegetariër zou worden. Wat daar allemaal gebeurt willen we niet weten. Vlees eten zit zo intens in onze (eet)cultuur verweven dat we zijn vergeten dat het stukje vlees op ons bord eens toebehoorde aan een levend dier. Het besef dat je ook kan leven, en zelfs gezonder, zonder dat dagelijkse stukje vlees, is bij steeds meer mensen aanwezig. Als men het wereldvoedselprobleem (want dagelijks leiden er nog steeds mensen honger) goed wil aanpakkken is het zelfs noodzakelijk geen (of minder) dierlijke produkten te gebruiken…

Kees Zwaan
Hollands Kroon

advertentie