Licht in Oosterland

advertentie

OOSTERLAND – De eerste expositie van dit jaar in de Michaëlskerk staat geheel in het teken van licht. Installaties en objecten van maar liefst zeven kunstenaars waarin licht verwerkt is of die op een andere manier met licht te maken hebben. 

Bij de tentoonstelling LUX, die zaterdagavond in de duisternis geopend wordt, draait het om de interactie tussen de bijzondere ruimte en de lichtobjecten en installaties. Het oude kerkgebouw is de perfecte plek voor sfeervolle of expressieve werken, die zaterdagavond 26 januari om 20.00 uur onthuld worden tijdens de opening van de expositie. Dat zal gepaard gaan met woorden, klanken én licht, waarmee de kerkruimte gevuld wordt en waarbij iedereen welkom is.

De expositie, die tot en met 3 maart ieder weekeinde tussen 13.30 en 16.30 uur te bewonderen is, bevat werken van Paul Hohner, Yorinde Diepstraten, Jacqueline Cuperus, Jaap Beyleveld, Albert Geertjes, Jan Blank en Ingrid Davids.
De werken van Hohner zijn gebaseerd op natuur, dat de primaire bron van schoonheid en inspiratie voor hem is. Als kunstenaar gaat hij op zoek naar een ‘alternatieve evolutie’ en laat zich hierbij leiden door het object zelf. Op deze manier hoopt Höhner nieuwe verbindingen te maken tussen kunst en wetenschap.

Yorinde Diepstraten en Jaap Beyleveld hebben juist een grote interesse in het universum. Astronomie vormt dan ook de basis voor hun audiovisuele installatie, waarbij ze juist ook inzoomen op de donkere materie in het heelal. Waar zijn de grenzen tussen binnen- en buitenwereld?

Jacqueline Cuperus is juist gefascineerd door licht, met name de vervorming er van centraal. Dat daar bij niet meteen duidelijk is hoe die vervorming ontstaat, maakt het naar haar mening interessant om waar te nemen. Het beeld dat te zien is laat veel ruimte over voor interpretatie. De toeschouwer is niet alleen op deze manier een actief onderdeel van het werk, de positie die de kijker aanneemt heeft direct invloed op de ervaring van het werk.

Het werk van kunstenaar Albert Geertjes wordt pas recht gedaan als er een binding mee aangegaan wordt, bijvoorbeeld door op zoek te gaan naar de ziel ervan of ernaar te kijken zoals een gedicht gelezen wordt. Dan pas zie je niet alleen de lamp, de tafel, de boekenkast; het is het rafelige stukje koper dat de lamp zijn karakter geeft.

In de kunst van Jan Blank staat het landschap vaak centraal. Regelmatig terugkerende elementen zijn de verte, de horizon, ruimte en het venster; vanaf een plek een andere ruimte in kijken door het kader van bijvoorbeeld een bril, een raam of een doorkijk. In zijn meest recente schilderijen wordt de horizon gebogen, waardoor het lijkt alsof deze is waargenomen door bolle lens. Daardoor verandert de horizon naar een dal, een berg of wordt de aarde zoals gezien vanuit de ruimte.

Ingrid Davids laat haar werken juist ontstaan door middel van ordening, de elementen die ze gebruikt zijn restvormen. De textuur en kleur van een materiaal bepalen hun prominente of schaduwrijke rol in een werk. “De verhaallijn in mijn werk, de anekdotes of poëtische klank of soms magisch verband leiden vaak tot vragen”, zegt ze.

2019 is voor Zin in Oosterland het ‘jubeljaar’. Dit motto is gekozen omdat er in 2019 iets bijzonders te vieren valt: het is namelijk 50 jaar geleden dat in deze prachtige Romaanse kerk door grondleggers Albert van Dorssen en Kees Klein begonnen werd met iets nieuws: een Toeristenkerk. De vernieuwende oecumenische zomervieringen voor toeristen en de concerten voor de restauratie van het Techemacherorgel vormden de basis voor de uiteenlopende culturele en kerkelijke activiteiten die er tot op de dag van vandaag en in de toekomst te vinden zijn.

advertentie