Lezing Typisch Toon boeit dames KVG

advertentie

WIERINGERWERF – Dinsdagavond 12 maart ontving het KVG Wieringermeer een boeiende spreekster met de prachtige naam Dorinde Smit Duyzentkunst uit Laren.

Haar lezing was gewijd aan de legendarische Toon Hermans; theaterman, zanger, schrijver, dichter, schilder en vooral levenskunstenaar.

Na uitleg vooraf liet Dorinde haar aandachtige gehoor in de volle Polderzaal van “Bij de Buren” te Wieringerwerf karakteristieke liedjes horen van Toon. Zijn unieke stem was voor de dames zo herkenbaar. Lang niet alle fragmenten die te horen waren herkende men. Een teken dat hij ongelooflijk veel geschreven en gezongen heeft. Als geen ander wist hij het publiek aan zich te binden en niet alleen samen te lachen, maar ook samen emoties te delen. Het leverde hem in 1999 de eervolle onderscheiding “artiest van de eeuw” op. Na de pauze was er aandacht voor zijn schilderijen. Toon maakte er honderden, maar hij wilde ze niet verkopen. Het waren zíjn schilderijen met daarin zíjn gevoel. Vrolijke kleurrijke taferelen in goede tijden, donkere voorstellingen in tijden waarin zware depressies hem in de greep hielden. Deze waren te herleiden naar zijn jeugdjaren toen grote armoede, zorg en verdriet rond het vroege overlijden van zijn vader zijn leven bepaalden. Grote liefde was Rietje waarmee hij drie zonen kreeg en die hem steunde door dik en dun. Toon Hermans was een echte Limburger, hij werd er geboren in 1916 en overleed in 2000, tien jaar na zijn lieve vrouw Rietje. Beiden zijn begraven in Sittard.

Een welverdiend applaus en een lenteattentie was er na afloop voor Dorinde Smit Duyzentkunst.

Zij had vele dames een prachtige avond met mooie herinneringen gegeven.

 

 

 

advertentie