Leger verhuist lichtbaken Den Oever: “Speelgoed voor grote mannen”

advertentie

(door onze mediapartner NH)

Den Oever – De Landmacht is maandag begonnen met de verhuizing van het oude lichtbaken bij Den Oever. Vanwege de verbreding van de Afsluitdijk moet de toren uit 1885 verkassen. De Genie zal het baken de komende dagen in vier delen uit elkaar halen.

“Dit is geen alledaagse klus”, vertelt commandant Richard Draaijer. “De Genie vormen de bouwers voor defensie. Wij bouwen over de hele wereld kampementen en onderhouden ze. Op dit moment hebben we kampen gebouwd in Afghanistan, Mali en Irak.”

Oefening
De verhuizing van het oude lichtbaken zien de mannen als oefening. Omdat de Afsluitdijk moet worden versterkt, krijgt de toren nu een plek op de Oosterkade, in de haven van Den Oever. “We gaan de toren in vier delen uit elkaar halen, we hijsen ze dan op diepleggers en verplaatsen ze naar hun nieuwe plek”, zegt Draaijer.

Het zal nog wel een flinke klus worden. De constructie doet in de verte denken aan Meccano. “Het is in elkaar gezet met bouten en die moeten nu weer los. Het is eigenlijk speelgoed voor grote mannen”, lacht de commandant. Op 22 maart moet het baken op zijn nieuwe plek staan.

Klik hier voor filmverslag NH

 

advertentie