Landelijke aardappelnotering PotatoNL komt er aan

advertentie

Web-banner-BBHK-728x90px

REGIO – Nederland krijgt vanaf 14 november via PotatoNL één landelijke aardappelnotering. De notering wordt tweemaal per week vastgesteld. De Landbouwbeurs Vereniging Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN), de Nederlandse Aardappelorganisatie NAO, de Vereniging voor de aardappelverwerkende Industrie (VAVI) en ZLTO hebben daar overeenstemming over bereikt.

Het betekent dat de noteringen van de beurs Emmeloord, Rotterdam en Goes per 14 november komen te vervallen. De nieuwe notering komt tot stand met inbreng vanuit teelt, handel en verwerkende industrie.

Binnen PotatoNL komen er in totaal 10 noteringen. Er komt een fritesgeschikte categorie 1-notering voor aardappelen bestemd voor de Nederlandse, Belgische en Duitse fritesindustrie. De notering voor fritesgeschikt categorie 2 is bedoeld voor aardappelen die worden gebruikt voor ambachtelijke frites, schillerijen, chips en export voor fritesverwerking naar landen buiten Nederland, België en Duitsland.

Daarbij zijn er noteringen voor de rassen Agria, Innovator en Fontane en voor exportaardappelen. Ook bovenmaats pootgoed, gesorteerde fritesaardappelen maat 40/50 millimeter, vlokken en voeraardappelen krijgen een aparte notering. Alleen product van Nederlandse herkomst wordt genoteerd. Transacties tussen teelt en handel of teelt en industrie moeten binnen 1 maand na afsluiting worden afgewikkeld.

De afgelopen maanden is in een werkgroep gewerkt aan de praktische invulling voor de nieuwe PotatoNL-notering. Ook het reglement en protocol voor het vaststellen van de notering is in deze werkgroep opgesteld. Een breed samengestelde commissie gaat de noteringen voor PotatoNL vaststellen. In deze commissie komen 2 leden namens de industrie, 2 leden namens de handel en 4 aardappeltelers. De notering wordt iedere week op dinsdag en donderdag bekendgemaakt. Het vaststellen van de notering door de commissie gebeurt onder leiding van een onafhankelijke gespreksleider.

Bron Boerderij Vandaag

advertentie