Kopgroep Bibliotheken subsidiewaardig voor Hollands Kroon

advertentie

HOLLAND KROON – In 2019 gaat de gemeente Hollands Kroon bijna 1,6 miljoen euro aan subsidiegeld uitdelen aan verschillende organisaties, verenigingen en stichtingen. Het is een enorm bedrag dat om zorgvuldigheid vraagt bij de toekenning. Er zal moeten worden nagegaan of de aanvrager wel subsidiewaardig is. Wat wordt er met het geld gedaan met welk resultaat? Een groot deel van het Holland Kroonse subsidiegeld gaat naar Kopgroep Bibliotheken. Om precies te zijn 520.000 euro.

In Anna Paulowna, Hippolytushoef en Wieringerwerf kunnen leden een boek uitzoeken in onbemande vestigingen. Met een ledenpasje krijg je toegang tot een ruimte waar een behoorlijk aantal boeken aanwezig zijn. Er zijn zelfs zithoekjes gecreëerd waar je een krant of een boek kunt lezen en eventueel een praatje kunt maken met een mede-bezoeker. Ook deze ‘uitgeklede’ bibliotheekjes geven de mogelijkheid mensen te ontmoeten en zijn daardoor enigszins multifunctioneel. Kopgroep Bibliotheken is een instelling met een niet te onderschatten sociaal-culturele functie.

Beste bibliotheek
Digitaal bestelde boeken kunnen meestal enige dagen later worden opgehaald in een vestiging naar keuze. In verscheidene dorpen van de Kop komt nog steeds de jeugdbus langs met een groot assortiment kinderboeken. School 7 in Den Helder is de hoofdvestiging van Kopgroep Bibliotheken en blijkt een grote (multifunctionele) trekpleister te zijn. Het gerestaureerde gebouw met een nieuwe buitenkant is een aanwinst voor de stad. Nu deze vestiging is uitgeroepen tot beste bibliotheek van de wereld in 2018 kan Den Helder best trots zijn. In School 7 kan men niet alleen boeken lenen, maar is er nog veel meer mogelijk. Zo kunnen buitenlanders en laaggeletterden er terecht om adviezen te krijgen hoe ze hun Nederlands kunnen verbeteren. Ook worden er cursussen gegeven op allerlei gebied. In goed gemeubileerde lokalen kunnen cursisten op een aangename manier kennis maken met onderwerpen van uiteenlopende aard.

De Historische Vereniging van Den Helder kreeg ook een plaats in het gebouw. In een klein inpandig theatertje worden regelmatig lezingen en presentaties gegeven. Er is zelfs regelmatig een meezinguurtje, dat vooral bezocht wordt door wat oudere Nieuwediepers die genieten van de nostalgische liedjes en deze uit volle borst meezingen. Ook aan de inwendige mens heeft Kopgroep Bibliotheken gedacht. In het restaurant verstrekt men koffie of thee met wat lekkers erbij.

Schagen heeft ook een moderne bibliotheek met veel faciliteiten. Al met al ontplooit Kopgroep Bibliotheken veel activiteiten die onmisbaar zijn voor de cohesie van onze Noordkopper samenleving en daarom de forse geldinjectie van meer dan een half miljoen wel waard is…

advertentie