Komen verdachten moord Freddy Sloterwijk straks vrij door vormfouten?

advertentie

(door: NH: Henk Prins)

Alkmaar – De advocaten van Agnes de V. en Jaap K. waren vandaag aan de beurt om hun pleidooi te houden en beiden gingen er gelijk met gestrekt been in richting het openbaar ministerie door deze te beschuldigen van vormfouten.

Zo bleek Jaap K. toen hij zich meldde op het politiebureau om daar een getuigenverklaring af te geven aan de politie te hebben gevraagd of hij een advocaat nodig had waarop de rechercheurs negatief antwoorden of hij moest belastend bewijs hebben dan had hij die wel nodig, maar nu niet. 

De advocaat van Jaap K. Mr. Ivonne Leenhouwers riep de rechtbank dan ook op om hier gedegen rekening mee te houden in de hoogte van de straf voor haar cliënt.  Maar daar bleef het niet bij, Jaap K. wordt ten onrechte afgebeeld als een boeman, een agressieveling een dictator en dat is hij zekers niet.  Mr. Leenhouwers ging in op de schuldvraag en legde uit dat het medisch gezien onmogelijk kon zijn dat haar cliënt met zijn lichamelijke conditie en leeftijd een stevige en sterke man als Freddy Sloterwijk kon wurgen.  

Mr. Leenhouwers kwam op het einde van haar pleidooi dan ook tot de conclusie dat de rechtbank niets anders kan doen dan haar cliënt niet veroordelen voor moord met voorbedachten rade en met medeplegen maar voor doodslag omdat het helemaal niet de bedoeling was dat Freddy Sloterwijk vermoord zou worden, Jaap K. zou met Freddy gaan praten over de vechtpartij van de zondag daarvoor waar Jaap K. hem 2 blauwe ogen sloeg waardoor Freddy Sloterwijk aangifte wilde gaan doen. 

Mr. Yehudi Moszkowicz ging vooral in op het schenden van de advocaat en zijn cliënt het recht op geheimhouding. Gesprekken tussen de raadsheer en Agnes de V. zijn niet op tijd vernietigd en op de vraag aan Officier van Justitie Mr. Erik Visser hoe hij wist dat de raadsman met zijn cliënt over haar medische achtergrond had gepraat moest hij het antwoord schuldig blijven, Mr. Moszkowicz noemde dit een grove schending van cliënt haar recht op geheimhouding en vroeg de rechtbank om hier rekening mee te houden met de strafeis, zelf eiste hij op alle drie de punten voor zijn cliënt Agnes de V. vrijspraak maar mocht de rechtbank toch tot een celstraf besluiten dan deze zo minimaal te houden of zelfs een voorwaardelijke straf opleggen. 

Mr. Moszkowicz sprak in zijn 3 uur durende pleidooi over hoe Jaap K. zijn cliënt geestelijk mishandelde, hoe Jaap K. toen hij ziek werd voor zijn cliënt een nieuwe man zocht (Mario de K) en toen dat fout liep mede door de bemoeienissen van Jaap K. in deze relatie zijn vriend Freddy Sloterwijk naar voren schoof en dat zij daar maar mee moest gaan trouwen. Ook ging Mr Moskowicz in op Jaap K. als persoon en als vader en echtgenoot en vertelde dat de ex-vrouw van Jaap K. liever dood zou gaan aan kanker dan nog verder met hem te moeten samenleven. De dochter van Jaap K. wil niet dat haar vader komt te weten waar zij woont uit angst voor haar vader. 

Volgens de raadsman is er maar 1 verdachte direct schuldig aan de dood van zijn cliënt haar man en dat is Jaap K. en is Agnes de V. meegesleurd uit angst voor Jaap K. 

De familie van Agnes de V. heeft al laten weten bij elke veroordeling in hoger beroep te zullen gaan, de familie van Mario de K. was niet aanwezig, de familie van Freddy Sloterwijk hopen op een zo hoog mogelijke straf en lieten dit via hun eigen advocaat ook weten. Zij hopen dat Jaap K. op zijn minst 12 jaar krijgt en hopen op meer, en Agnes de V. zien zij als de spil die aan alle touwtjes heeft getrokken. 

Uitspraak 4 november aanstaande

 

advertentie