REPORTAGE: Kap van zieke essen begonnen!

advertentie

WIERINGERWERF – Duizenden zieke essen in het Robbenoordbos en het Dijkgatbos moeten om. Staatsbosbeheer laat de bomen bomen kappen, omdat de zieke bomen een gevaar vormen voor wandelaars, fietsers en het autoverkeer op de A7.

Het gaat boswachter Maarten Duinker aan het hart: “Ik heb wel met die essen te doen, als ik het zo zie.”

Lees ook: Overlast voor fietsers langs A7 Den Oever – Wieringerwerf

De kap gaat razendsnel. Een grote machine maakt in een paar minuten korte metten met de zieke bomen. Zo’n 35 hectare bos gaat om, en dat staat vol met essen die getroffen zijn door de essentaksterfte. De schimmel tast de boom aan, die vervolgens óf vanzelf afsterft óf door de groei van zwammen ten onder gaat.

Boswachter Maarten Duinker wijst bomen met oranje stippen aan. Dat zijn de zieke essen, die om moeten. Sommige bomen hebben nog wat blad, maar veel takken zijn al afgestorven. “Hij kan dertig meter worden en we willen voorkomen dat deze boom op het fietspad of op de A7 terecht komt.”

Schimmel
Bijna 90 procent van alle essen in Nederland is ziek en zal verdwijnen. Duinker breekt een tak af en laat zien hoe de bast is aangetast door de schimmel. “Hopelijk zijn er toch nog wat essen die bestand zijn tegen de schimmel. Die bomen moeten de nieuwe generatie vormen van essen in Nederland en Europa.”

Een bijdrage door Jurgen van de Bos van onze mediapartner NHNieuws, onderstaand bekijkt u de videoreportage met boswachter Maarten Duinker.

Noordkop Nieuws video verslag & reportages

advertentie