Jubelconcerten Smitorgel Laurenskerk

advertentie

Web-banner-BBHK-728x90px

KOLHORN – Het kerkorgel in de Laurenskerk te Kolhorn is afgelopen half jaar gerestaureerd door Flentrop Orgelbouw BV uit Zaandam. Dit unieke, kleine instrument klinkt weer als een orgel en wel in een gemodificeerde Valotti stemming.

Het balgapparaat en de 344 deels zeer oude pijpen (17de eeuws) doen de rest. Om dit heugelijke feit luister bij te zetten, komt een keur van organisten tijdens de Open Monumentendagen twee dagen lang in estafettevorm het Smitorgel bespelen. Zaterdag 9 en zondag 10 september staan Kolhorn in het teken van jubelconcerten.

Jubelconcerten
J. Chr. Smit (Amsterdam) stelde in 1725 uit al bestaande onderdelen dit kleine orgel samen, dat rond 1754 in de Evangelisch Lutherse Kerk te Purmerend wordt geplaatst. Het orgel wordt in 1880 door de protestante kerk in Kolhorn gekocht en per schip naar het dorp aan de Zuiderzee getransporteerd. Hier krijgt het instrument verschillende aanpassingen en (veel) later naast het ene klavier, ook een aangehangen pedaal. Het orgel bestaat uit de volgende registers: holpijp 8vt, prestant 8vt, octaaf 4vt, fluit 4vt, quint 3vt bas, octaaf 2vt en een cornet 4sterk. Het orgelfront is in Empirestijl uitgevoerd. Omdat het orgel niet op de vloer van de orgelgaanderij staat, maar op een meter hoge kist, heeft de organist een avontuurlijke zitpositie die sterk doet denken aan een koetsier op de bok van een rijtuig. Het Smitorgel is overigens een van de weinige orgels in Nederland dat met een windvoorziening kan werken dat door een orgeltrapper wordt bedient. Aan een orgeltrappersgilde wordt gewerkt. In Kolhorn is men reusachtig trots en bijzonder in de muzikale noppen dat het Smitorgel weer een klinkend instrument in de Laurenskerk is geworden en het oude schippers- en vissersdorp viert dat daarom groots met deze eenmalige serie jubelconcerten. Er gebeurt immers altijd wel wat in het o zo mooie Kolhorn.

Tweedaagse orgelmarathon
Kolhorn grijpt de Open Monumentendagen aan om twee dagen achtereen het Smitorgel te laten jubelen door een keur van organisten te vragen het gerestaureerde orgel in estafettevorm te komen bespelen. En dat is gelukt. Zo komen er zaterdag en zondag zowel organisten uit de buurt als van ver(der) weg. Bijvoorbeeld uit Winkel, Haarlem, Anna Paulowna, Schagen en Enkhuizen komen Jan van der Hulst, Klaas Koelewijn, Rik Mbengue, Dick Koomans, Yu Nagayama, Ralf Nagelkerke, Johan Tuinstra en Piet Spoelstra. Mogelijk Chardy van Riel van Marken en Leander Schoormans uit Breda. Zaterdagmiddag speelt bovendien het trio Virelais dat met vedel, mezzo-sopraan en bariton renaissance muziek ten gehore brengt. Eregasten zijn Jan T. Bremer (W’waard) en Herman Lambooij (Schagen) omdat zij ondersteuners zijn vanaf hert eerste uur en twee kanjers van cultuur-iconen in de Noordkop. Deze buitengewone orgelmarathon tijdens de OM-dagen zal nog lang naklinken bij iedereen die dit weekend tussen 10 en 17 uur een bezoek brengt aan de jubelconcerten in de Laurenskerk te Kolhorn, Kerkepad 3 (1767 CJ). Koffie en thee is verkrijgbaar, kunst in de zijbeuk aanwezig, net als een glimmende orgelpijp voor gulle giften. Kom luisteren naar het weer als nieuw klinkende Smitorgel en jubel mee!
Meer informatie op www.facebook.com/DorpshuisKolhorn

advertentie