INGEZONDEN: Politiek (correct) Taalgebruik

advertentie

INGEZONDEN – In Parlementen, zoals de gemeenteraad van Hollands Kroon, komen volksvertegenwoordigers bijeen om over de meest uiteenlopende onderwerpen te praten.

De meeste politici hebben zichzelf aangeleerd om veel te praten maar weinig te zeggen. Sommigen doen zich voor als gestudeerd en gebruiken woorden verkeerd. Deze lieden laten dan merken dat ze de klok hebben horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt.

Meestal gebruiken politici wollige en ambtelijke taal en praten daarmee de ambtenaren na, als papegaaien. Er zijn echter politici die opvallen door hun eenvoudige, ongecompliceerde taalgebruik en sluiten daarmee aan bij de ‘gewone burger’. Zei Eberhard van der Laan als jong politicus niet ‘ouwehoer, flikker op’ en Ahmed Aboutaleb, toen het over bepaalde Marokkanen ging ‘flikker op’? Het is een verademing als ik Henk-Jan Wittink ‘ik kreeg een schop onder me hol’ hoor uitspreken tijdens een gemeenteraadsvergadering. Hij laat daarmee zien dicht bij de burger te staan.

Tijdens de spreekbeurt van Jip Pankras in dezelfde vergadering zag ik een persoon die gewichtig wilde doen en om de hete (politieke) brij heendraaide. Henk-Jan werd meteen vermanend door de burgervader toegesproken, maar Jip niet. En dat terwijl Jip’s mondelinge inbreng veel kwalijker was.
Henk-Jan, in de politieke arena is alle taalgebruik toegestaan zolang je anderen niet kwetst. Geef je mede-raadsleden ook eens een flinke (figuurlijke) schop onder hun hol. Wie weet komt er dan weer wat leven in de (politieke) brouwerij…

Ingezonden door Kees Zwaan

foto aangeleverd

advertentie