Iepziekte velt weer honderden bomen in Hollands Kroon

advertentie

HOLLANDS KROON – Tijdens de jaarlijkse controle van bomen is geconstateerd dat er ruim 900 gemeentelijke iepen de iepziekte hebben. De aannemer, de firma Kieftenbrug uit Friesland, is inmiddels gestart met het verwijderen van deze zieke iepen.

Naar verwachting zijn alle gemeentelijke iepen medio oktober verwijderd. Op sommige locaties worden komende winter nieuwe bomen geplant. Het is nog onbekend waar en wanneer dat plaats gaat vinden.

  • Anna Paulowna – 60 bomen
  • Wieringen – 776 bomen
  • Wieringermeer – 22 bomen
  • Niedorp – 68 bomen
  • Totaal = 927 bomen

Begraafplaats Stroe
De iepen rond de begraafplaats Stroe worden jaarlijks behandeld tegen de iepziekte met het middel DutchTrig. Er is helaas geconstateerd dat deze maatregel onvoldoende effectief is om de iepziekte ter plekke te stoppen. De kans is groot dat deze iepen op termijn ook ziek worden en dus moeten worden verwijderd.

Verloop iepziekte sinds 2012
In de onderstaande tabel is het verloop de iepziekte weergegeven vanaf 2012. Duidelijk zichtbaar is dat de ziekte vooral toeslaat op Wieringen.

Zieke iep in eigen tuin?
Heeft u een zieke iep in uw tuin? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van de boom. Het is niet verplicht. Twijfelt u of de iep ziek is? Neem dan gerust contact op met hollandskroon.nl/info/contact.

Foto: Hollands Kroon

advertentie