Huiberts en Steenvoorden zijn de meest voorkomende achternamen van Breezand

advertentie

BREEZAND – Breezand is gelegen in de Anna Paulownapolder. De polder vormt een belangrijk tuinbouwgebied met onder andere bloembollenteelt. De polder is vernoemd naar Anna Paulowna, de grootvorstin van Rusland. Zij was als echtgenote van Koning Willem II van 1840 tot 1849 koningin der Nederlanden en groothertogin van Luxemburg.

Namen geven vaak een belangrijk deel van het verleden weer omdat zij door de jaren heen nooit veranderen. Is dat ook het geval bij de achternamen van inwoners van Breezand? Places Nieuws heeft de 20 meest voorkomende achternamen op een rij gezet.

Herkomstnamen
De drie meest voorkomende achternamen in Breezand zijn Huiberts, Steenvoorden en Duineveld. Huiberts is volgens de Nederlandse Familienamenbank een patroniem. Dit betekent dat de naam verwijst naar de voornaam van iemands vader. Deze achternaam kan dus afstammen van iemand die ooit Huib of Huibert heeft geheten. Steenvoorden is een toponiem, dat betekent dat de naam aangeeft waar men vandaan kwam of welk gebied of landgoed men bezat of beheerde. Duineveld is een adresnaam en verwijst naar het adres waar iemand vandaan kwam. De naam Duineveld komt vooral veel voor aan de kust van Nederland en verwijst logischerwijs naar de duinlandschappen.

Opvallende achternamen
Er zijn een aantal opvallende achternamen die vaak voorkomen in Breezand. Berbee staat op de dertiende plaats en is een achternaam die volgens de Nederlandse Familienamenbank gevormd is door adaptatie. Vroeger vond de registratie van achternamen op gehoor plaats, een klerk of kerkelijke dienaar noteerde de naam in een schrift zoals hij een naam verstond. Buitenlandse namen werden hierdoor getransformeerd naar een Nederlandse vorm. Berbee komt naast Nederland veel voor in de Verenigde Staten. Naast Berbee is de naam Grieken ook een bijzonder achternaam die weinig voorkomt in Nederland. Het is niet bekend waar deze naam van afstamt.

Top 20 meest voorkomende achternamen Breezand
Let op, deze top 20 is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

1. Huiberts
2. Steenvoorden
3. Duineveld
4. Berg
5. Grieken
6. Pijnacker
7. Graaf
8. Weijers
9. Drunen
10. Hoogschagen
11. Smit
12. Vermaire
13. Berbee
14. Borst
15. Dijk
16. Dorrestijn
17. Duin
18. Graven
19. Houdijk
20. Janson

advertentie