Hollands Kroon gaat liever voor kleinere AZC’s

advertentie

gemeenteraad

Donderdagavond praatten de raadsleden met elkaar over hoe de gemeente mee wil werken aan de opvang van de stroom vluchtelingen naar Nederland. Op de avond waren 146 inwoners afgekomen. Zij moesten zich van te voren aanmelden. Er was ruimte voor 200 geïnteresseerden.

Naast positieve reacties liet een aantal inwoners de gemeenteraad weten zich zorgen te maken over de veiligheid. Bij de meeste insprekers was vooral het aantal van 600 tot 800 mensen in één AZC reden voor zorgen.

Ook een meerderheid van de gemeenteraad ziet één groot AZC niet zitten. De gemeente bestaat uit 22, voornamelijk kleine, kernen. Een aantal partijen zoals CDA, ChristenUnie, PvdA en GroenLinks, denkt dat zo’n groot AZC wel voordelen kan hebben, omdat er meer voorzieningen kunnen worden gerealiseerd. Hierdoor kan het AZC meer op zichzelf staan en kunnen er activiteiten in eigen huis worden georganiseerd.

Burgemeester Nawijn gaat nu onderzoeken wat de mogelijkheden zijn rond kleinere AZC’s. Tijdens de gemeenteraadsvergadering in februari moet er meer duidelijk worden. Er wordt dan ook verder gesproken over de extra bouw van woningen die voor een betere doorstroming moet zorgen voor statushouders. Daarbij is van belang dat de wachttijd voor huidige woningzoekenden niet langer moet worden.

 

advertentie