COLUMN: Hoera, ons eigen Fort Oranje!

advertentie

De dagen worden korter, de zomer is voorbij. De kinderen gaan weer naar school en de dagelijkse dingen nemen ons weer in beslag. Herhaal tv heeft haar laatste herhaling uitgezonden en een nieuw tv seizoen staat voor de deur. Ook onze politici komen langzaam aan weer van de camping terug.

Gebruind en hersteld van de vermoeienissen van een zwaar politiek jaar. Popelend van ongeduld om onze belangen opnieuw te gaan behartigen. Gelukkig maar.  Het leek een, politiek gezien, rimpelloze zomer. Nou weten we inmiddels dat je dan moet opletten. Het adagium “geen nieuws is goed nieuws”, gaat misschien voor ons, de goedwillende burger op, maar voor de politiek ligt dat net even anders. Geen nieuws betekent in de politiek vaak, dat ze zich buiten beeld van het publiek, voorbereiden op wat komen gaat.

Nou heb ik wel een idee waarmee ze zich hebben bezig gehouden. Ze hebben tv gekeken. Naar de herhaling van Fort Oranje. Een programma op SBS over de bewoners van een troosteloze camping in de gemeente Zundert. Een treurig stemmende verzameling mensen, die door lot en overheid aan de rand van de maatschappij zijn geparkeerd. Boefjes, arbeidsmigranten en gestoorden, leven naast mensen waarvoor tijdelijk geen plaats is in de samenleving. Overlevend onder erbarmelijke omstandigheden en in brakke huisvesting.

“Dat willen we ook”, moeten ze gedacht hebben. Vol bewondering keken ze naar burgemeester de Poppe -Loof en haar vazallen, zoveel media aandacht, zoveel tijd- en geld verspilling. Rechtszaken, wanhopige mensen en vooral veel zendtijd. Bijna jaloersmakend. Dit was het echte werk. Heel wat anders dan bekritiseerd worden door een notoire mopperkont in de lokale media.
Meteen de schouders eronder. Snel een inventarisatie gemaakt van de mogelijkheden. Gebruik makend van de politieke luwte, uw verslaggever genoot immers ook van zijn zomervakantie, werd een plan van aanpak gesmeed. Welke gebieden lenen zich hiervoor, welke bevolkingsgroepen komen in aanmerking? Moet er budget worden vrijgemaakt en kunnen er juridisch advieskosten worden opgevoerd?

Opluchting, een ander woord kan ik niet bedenken. De kortste klap naar ons eigen Fort Oranje was gevonden. We staan voortaan permanente bewoning van recreatiewoningen toe. We creëren achteraf wijkjes die niet voor ons toegankelijk zijn. Een tweederangs samenleving, achter hekken. Geen sociale controle en geen voordeel voor de lokale bevolking. Goedkoop gebouwde huisjes, afgeschreven investeringsobjecten waar nog een laatste restje geld uitgeperst kan worden. Alle ingrediënten voor een drama worden op creatieve wijze samengebracht. Voor de rol van Engel, de campingbeheerder, worden binnenkort audities uitgeschreven. De weg naar succes ligt wagenwijd open. Voor je het weet hebben ook wij onze eigen serie. Bij SBS.

Het nut voor de samenleving is duister. Dat mag de pret niet drukken. Het nut voor de samenleving is voor onze politici niet immer leidend, en voor ons niet altijd zichtbaar. De recreatiewoningen zijn ooit neergezet met het idee dat ze het toerisme, het goudschip in de ogen van politici, zouden bevorderen. Toeristen doen er nu kennelijk niet meer toe. Tot er weer een recreatiepark, camping of hotel moet worden gerealiseerd. Van wie het idee afkomstig is, is niet helemaal duidelijk. Geen zorg, dat zal in het NOS journaal wel worden uitgeplozen.

Evert Marsmans
Uw reacties zijn (erg) welkom op evert@demeningvanmarsmans.nl

Facebook Comment

advertentie