Hans de Koning woont in zijn trainersjas (video)

advertentie

Foto: Video Still

BREEZAND – Idolaat van voetbal is Hans de Koning. De oud-doelman van AZ en FC Twente is al zo’n dertig jaar trainer. Dit seizoen is de Langedijker zelfs trainer van twee clubs: FC Volendam én ZAP.

Bij de zondag tweedeklasser uit Breezand stond nog een tien jaar oude belofte open. Destijds zou De Koning ZAP gaan trainen, maar kwam TOP Oss daar op het laatste moment tussendoor. Toen De Koning bij het begin van dit seizoen geen profclub had, ging hij alsnog bij ZAP aan de slag. Sinds 1 oktober kwam FC Volendam erbij en sprak hij in onderling overleg af beide jobs te combineren.

Groot contrast
“Laatst was er een groot contrast”, vertelt De Koning over die twee nogal verschillende voetbalwerelden. “Toen speelden we op vrijdagavond voor 28.000 man in de Grolsch Veste en een paar dagen later hier voor 28 man tegen De Zouaven.”

Niveau lager, beleving hetzelfde
Ondanks dat hij soms lange dagen maakt en ontelbare uren op het voetbalveld slijt, geniet De Koning van het werken bij een amateurclub. “Het voetbalniveau is natuurlijk veel lager, maar de inzet en beleving is hetzelfde. Die jongens gaan als een speer.”

De 59-jarige Koning blijft ook volgend seizoen trainer bij ZAP dat momenteel op de derde plaats staat. Enige voorwaarde is dat De Koning bij interesse van een profclub de handen vrij heeft om daar aan de slag te gaan. Als de werkzaamheden dan niet te combineren blijken, moeten de amateurs uit Breezand op zoek naar een opvolger voor De Koning. De huidige assistent-trainer Mark de Vries vertrekt na dit seizoen naar BOL.

Een bijdrage van Mediapartner NH Nieuws Edward Dekker NH Sport

advertentie